ROKOMET:
Četrtfinale bo izjemen dosežek

Slovenijo v Španiji od 11. do 27. januarja 2013 čaka še šesta udeležba na svetovnih prvenstvih. Končne uvrstitve v preteklosti niso nikoli odmevale, saj je najvišji dosežek osvojeno 10. mesto leta 2007 na SP v Nemčiji. Pred tem smo leta 1995 na Islandiji osvojili 18., leta 2001 v Franciji 17., leta 2003 na Portugalskem 11. in leta 2005 v Tuniziji 12. mesto. Pot do vrha bo posuta s trnjem, saj bodo reprezentance, ki se bodo potegovale za odličja odigrala kar 9 tekem v šestnajstih dneh. Letos je ritem igranja za malenkost manj krut od preteklih prvenstev. Veliki finalisti bodo imeli pred zadnjo tekmo vsaj dan odmora, kar pa ne bo veljalo za udeleženca malega finala, ki bosta v petek 25. januarja odigrala najprej polfinale, dan kasneje pa že tekmo za bron. Za naslov svetovnih prvakov se bo potegovalo 24 reprezentanc, ki bodo v predtekmovanju razvrščene v štiri skupine. Najboljših šestnajst ekip se bo uvrstilo v osmino finala, od tam naprej pa bo po novem igralnem sistemu vsaka tekma izločilna. Osmina finala bo pravo „minsko polje“ in že danes se je bojijo tudi najboljše reprezentance na svetu. Branilci naslova so Francozi, ki so dvakrat zapored na Hrvaškem (2009) in na Švedskem (2011) postali svetovni prvaki.

Ormožan Marko Bezjak bo v Španiji branil barve Slovenije.

Uvrstitev v osmino finala je nuja
Slovenci bomo v predtekmovanju nastopali v skupini C, ki bo potekala v Zaragozi v dvorani Pabellon Principe Felipe, katera sprejme 11.000 gledalcev. Prvenstvo se bo odvijalo v šestih mestih: Barcelona, Madrid, Zaragoza, Granollers, Sevilla, Guadalajara. Poglejmo kdo sestavlja skupino C in kakšne so možnosti posameznih reprezentanc.

Skupina C:
Savdska Arabija
Južna Koreja
Poljska
Belorusija
Srbija
Slovenija

Po mojem mnenju smo dobili skupino, kjer je glede naše kvalitete in kvalitete drugih reprezentanc uvrstitev v osmino finala nuja. Za prva tri mesta se bomo borili s Poljaki in Srbi. Poljska je rahla favoritinja naše skupine. Večina igralcev se je vrnila na Poljsko, iz tujine pa prihajajo le redki: Bartolomej Jaszka (Berlin), Marvin Lijewski (Hamburg), Bartosz Jurecki (Magdeburg), Mariusz Jurkiewicz (Madrid). Namesto poljske legende Bogdana Wente bo reprezentanco vodil Nemec Michael Biegler. Uigranost in izkušenost je največji adut Poljakov. Za Poljaki imamo največ možnosti Slovenci, ki smo v tem trenutku kvalitetnejši in tudi bistveno bolj spočiti od Srbije. Čeprav bo naša četa zaradi številnih poškodb nastopila v okrnjeni zasedbi imamo dovolj adutov za našo najboljšo uvrstitev v zgodovini svetovnih prvenstev. Če bo Borisu Deniču uspelo pravilno razdeliti vloge in minutažo med vse igralce, potem bo tudi naša ekipa še kako nevarna. V nasprotnem primeru bomo sami sebi največji sovražnik. Potrebno bo tudi vztrajati pri hitri igri, ki je naš glavni adut na prvenstvu in recimo v tekmi proti Srbom, ki gojijo počasen rokomet in so ekipa polna robustnih ter počasnejših igralcev. Srbi imajo kup igralcev, ki so se strošili na domačem evropskem prvenstvu, na olimpijskih igrah ter v težkih ligah v tujini. Momir Ilić je daleč od prave forme, v Kielu se ni najbolje znašel Marko Vujin, v Kopru tudi ne blesti Nikola Manojlović. Prvo ime Srbije je v preteklosti bil in bo tudi v prihodnosti vratar skopskega Metalurga Darko Stanić. Podcenjevanja si nikakor ne zasluži niti Belorusija (brata Rutenka, nekaj odličnih posameznikov iz Dinama Minsk), Južna Koreja (noben igralec ne igra v tujini) in Savdska Arabija (najvišji igralec meri 193 cm). Visoki Belorusi in hitri Južnokorejci se bodo potegovali za četrto mesto v skupini in za napredovanje v osmino finala. Za Savdsko Arabijo bo vsaka osvojena točka čudež. Pomembno bo osvojiti prvo ali drugo mesto, ki prinaša lažjega nasprotnika v osmini finala. Naša skupina se križa s skupino D, kjer nastopajo gostiteljica Španija, Hrvaška, Madžarska, Egipt, Alžirija in Avstralija. Najbrž bomo v osmini finala priča dvoboju sosedov, raje pa bi videli, da bi nam na drugi strani stali Madžari kot Hrvati. Ni čudno zakaj se vse reprezentance bojijo tekem osmine finala kot „vrag križa“.
Favoriti: Španija, Francija, Hrvaška, Danska, Poljska, Islandija
Naštete ekipe so glavne favoritinje za osvojitev kolajn svetovnega prvenstva. Če bi uspelo kakšni drugi reprezentanci osvojiti medaljo, ki ni med naštetimi, bi to bilo izjemno presenečenje. Španci bodo stavili na domači teren, Francozi so še vedno velesila, čeprav jim vsi želijo padec na kolena. Selektor Hrvaške Zdravko Goluža si je sam zapečatil usodo na klopi reprezentance, če v Španiji sosedje ne osvojijo kolajne. Vzrok: Ivano Balič. Moral bi biti v reprezentanci, vendar Zoran Gobac ostaja alfa in &. hrvaškega rokometa. Ali je to dobro za prihodnost hrvaškega rokometa bo pokazal čas. Danci so večno moji favoriti, a zmeraj jim nekaj zmanjka. Poljaki bodo težko prišli do samega vrha, vendar sta preostali kolajni za njih dosegljivi. Islandija je še ena reprezentanca, ki me navdušuje s svojo majhnostjo in ji od srca privoščim vsaj malo finale za bron. Moja želja glede Slovenije pa je le eno. Izboljšati najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, to je 10. mesto. Na zadnjem evropskem prvenstvu smo osvojili lepo 6. mesto, podobna uvrstitev v Španiji bi bil dokaz, da je slovenski rokomet na pravi poti in da le ni zašel na kriva pota kot mnogi trdijo.

Slovenija upa na uvrstitev med 8.

Razpored tekem Slovenije:
1. krog: sobota, 12. januarja, ob 18.00 uri: Slovenija – Savdska Arabija
2. krog: ponedeljek, 14. januarja, ob 15.45 uri: Slovenija – Južna Koreja
3. krog: torek, 15. januarja, ob 20.15 uri: Slovenija – Poljska
4. krog: četrtek, 17. januarja, ob 15.45 uri: Slovenija – Belorusija
5. krog: sobota, 19. januarja, ob 20.15 uri: Slovenija – Srbija

Igralska zasedba Slovenije na SP 2013 v Španiji:
Marko Bezjak (Gorenje), Nenad Bilbija (Minden), Gašper Marguč (Celje PL), Jure Dobelšek (Cimos), Jure Dolenec (Gorenje), Matej Gaber (Gorenje), Dragan Gajič (Montpellier), Vid Kavtičnik (Montpellier), Primož Prošt (Wetzlar ?, Celje PL ?), Uroš Bundalo (Cimos), Sebastian Skube (Celje PL), Gorazd Škof (Cimos), Uroš Zorman (Kielce), Luka Žvižej (Celje PL), Miha Žvižej (Toulouse), Borut Mačkovšek (Celje PL), David Špiler (Zagreb), selektor: Boris Denič, pomočnik selektorja: Bojan Čotar.

Uroš Krstič