V soboto je v Ormožu potekalo 25. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Zaključek dogodka je potekal pred Grajsko pristavo:

Letošnji gostiteljici dogodka sta bili občina Ormož in Mestna občina Ptuj. 14 najboljših ekip v Sloveniji je svojo usposobljenost merilo na sedmih lokacijah v Ormožu. Sodelovale so ekipe prve pomoči CZ in RK, ki so na izbirnih regijskih preverjanjih dosegle prvo mesto: Šentjur, Zagorje ob Savi, Gornja Radgona, Novo mesto, Majšperk, Vrhnika, Slovenj Gradec, Sevnica, Koper, Oplotnica, Škofja Lopa, Ajdovščina, Cerknica in Črnomelj.

Od 9. do 14. ure so člani ekip preverjali svojo usposobljenost z ukrepanjem ob določenih nesrečnih situacijah: ob prometni nesreči, razlitju nevarne snovi, požaru v objektu, nesreči pri lovu divjadi, posledicah prekomernega uživanja nedovoljenih poživil in substanc, teoretičnem preizkusu znanja prve pomoči in množični nesreči.
Delo vseh ekip so ocenjevale komisije, navodila so jim dajali inštruktorji, sodelovali so gasilci in mnogi prostovoljci. Tudi gledalcev ni manjkalo. Na počivališčih so se z zaposlenimi ter prostovoljkami in prostovoljci Rdečega križa Slovenije in drugih sodelujočih, imeli možnost tudi pogovarjati. Zanimalo jih je, kakšna znanja med ljudmi širi Rdeči križ Slovenije, kako poteka iskanje pogrešanih, mnogi so si v skrbi za svoje zdravje pri prostovoljkah izmerili sladkor v krvi, holesterol in krvni tlak, pri Društvu Spominčica so lahko izvedeli več o demenci in osteoporozi, se pozanimali o organizaciji letovanj in socialni pomoči, pri krvodajalskem avtobusu Centra za transfuzijsko medicino Maribor pa se seznanili s krvodajalstvom.

Rezultate preverjanja so svečano razglasili na dvorišču Grajske pristave v Ormožu, kjer je zbrane najprej pozdravil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak. V nadaljevanju so zbrane nagovorili še: Cvetka Tomin – generalna sekretarka RK Slovenije, Olga Andrejek – direktorica Urada za preventivo pri Upravi RS za zaščito in reševanje, strokovna vodja tekmovanja, zdravnica Eva Pogačar, ki je posebej pohvalila strokovno usposobljenost vseh ekip. Vodja tekmovanja mag. Stanislav Lotrič pa se je vsem zahvalil za sodelovanje in izpostavil pomen poslanstva takšnih tekmovanj.

Letos so prvič podelili tudi nagrado za največ znanja o Rdečem križu nasploh in o Rdečem križu Slovenije. Nagrado je iz rok Vesne Mikuž – predsednice RK Slovenije prejela ekipa Območnega združenja RK Zagorje ob Savi II.
Kot je dejal voditelj prireditve, je 11 ekip od štirinajstih, ki so sodelovale na 25.državnem preverjanju usposobljenosti v prvi pomoči zasedlo 4.mesto. Priznanja za 4.mesto sta podelili Olga Andrejek- direktorica Urada za preventivona Uradu RS za zaščito in reševanje in Cvetka Tomin – generalna sekretarka pri RK Slovenije.
Prva tri priznanja pa so najboljšim ekipam podelili župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, Vesna Mikuž-predsednica RK Slovenije in Stanislav Lotrič – vodja tekmovanja. Tretje mesto si je priborila ekipa PGD Cerknica; druga ekipa je bila ekipa Območnega združenja RK Novo mesto, PRVO mesto pa si je kot najbolj usposobljena ekipa priborila ekipa Območnega združenja RK Zagorje ob Savi II.

Naslovna fotografija: Zmagovalne ekipe z navijači (Foto: Aleš Černivec)

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 10.10. ob 20.uri.