S kanuji po Dravi

Nekaj ljubiteljev izivov na vodi in ob njej je minulo soboto izkoristilo vroč poletni dan in se odpravilo na novo dogodivščino na Dravi.
Ah, ta naša ljuba Drava. Mogoče niti ne vemo, kaj vse nam daje, kaj ponuja!!!….. če le imamo dovolj domišljije in predvsem volje. Tudi ne stane nič. Kar pa je morda v teh težkih časih najpomembnejše!

Pet prijateljev – Jani, ki ga družba imenuje – vodja odprave; Iztok, Nejc, Jernej in Uroš so se tako z dvema kanujema odpravili po Dravi – od Borla do Ormoža.
Primerna oprema – in hop v kanu! Za fante ni ovir … 5 parov močnih rok – in predvsem veliko dobre volje jih že požene v svet dogodivščin na Dravi.
Popotovanje je trajalo približno 3 ure – na vodi pa mimo švigajo kraji: Borl, Zavrč, Donja Dubrava, Lovrečan, Virje Otok do Ormoža. Fantje ocenjujejo, da je pot dolga približno 14 kilometrov, ki jih ni čutiti, saj pot prinaša veliko zanimivih dogodivščin.

Da ne govorimo o neokrnjeni naravi, ki te prevzame, če si le dovzeten za divjino in vse kar pač – le ta ponuja. Prebivalci Drave oziroma ob njej so fante nemalo začudeno opazovali – ponosno, pravzaprav – kot, da so le oni na svojem gospodar, ampak ne v takšni meri, da ne bi bili navdušeni tudi nad slučajnimi obiskovalci. Kot so bili vrli „popotniki“ na kanujih.

Žal pa, kljub temu, da še in še govorimo o ozaveščenosti, kar se tiče divjih odlagališč, tudi na Dravi lahko doživimo zelo žalosten prizor… brezvestnež je v Dravo zapeljal dotrajan avtomobil ….. Fantje niso mogli skriti ogorčenja; tako kot ga zagotovo ne bodo mogli skriti – vsi tisti, ki jim je žal, da se kaj takšnega sploh lahko zgodi….
…a je prizor potem počasi zbledel in dravski tok je fante nesel dalje. Vroč dan in bližina osvežujoče dravske vode, je naše „junake“ hitro zvabila v svoj osvežujoč objem….

Le tri ure so bile potrebne za prijetno avanturo, ki bo petorici ostala še dolgo v spominu, sploh pa težnja k temu, da svoj podvig kmalu ponovijo.
Pot se je končala ob nekdanjem Majeričevem kopališču v Ormožu. Mnogi se morda spomnijo še boljših časov tega kopališča, ki je v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja bilo eno najmodernejših daleč na okrog. Ampak danes so vidne le še razvaline….., pa morda spomnin na to, da je Drava že kdaj bila vabljiva točka za te raznovrstne osvežujoče poletne dogodivščine.

Vodja odprave - Jani Munda

Jernej Kosi in Iztok Luskovič (popotnika na kanuju številka 2)

Zapuščeno nekoč slavno Majeričevo kopališče

Vhod na avanturo izpod grada Borl

Še veliko več boste lahko videli v prispevku, ki bo na sporedu v četrtek 14. julija 2011 v Utripu Ormoža ob 21.00 uri.