Društvo za ohranjanje dediščine železničarstva PRLEŠKI ŽELEZNIČAR je v petek popoldne na stari železniški postaji v Osluševcih pripravilo slovestnost ob 155.obletnici odprtja proge Pragersko-Ptuj-Ormož-Čakovec-Kotoriba -Velika Kaniža. (Progo Pragersko—Čakovec so pričeli graditi 17. decembra 1857 kot del navezave Budimpešte na obstoječo železnico Dunaj—Trst. S prevzemom »Cesarja Ferdinanda Orientalne železnice« je progo vključila v svoje omrežje družba južne državne železnice in jo dogradila. Prvo preizkusno vožnjo so opravili 29. oktobra 1859, naslednji, uradni preizkus pa je bil 8. marca 1860 od Ptuja do Velike Kaniže (Nagykanizsa) in nazaj do Pragerskega, čemur je 24. APRILA sledila uradna otvoritev odseka Pragersko—Čakovec—Kotoriba—Velika Kaniža. Proga je že v naslednjem letu mimo Blatnega jezera dosegla Budimpešto, in 1. aprila 1861 zaznamuje začetek redne linije med Pragerskim in Budimpešto).

V čast obletnici so odprli tudi obnovljen muzejski potniški vagon, ki so ga člani društva PRLEŠKI ŽELEZNIČAR obnavljali kar nekaj časa, služil pa bo kot muzej “Na stanici”, kjer so razstavili številne zanimive predmete, ki so nekoč služili za delo železničarjem.
(Gre za Madžarski potniški vagon 2. razreda s številnimi zelo lepimi detajli. Nazadnje so ga uporabljali delavci ŽGP kot potujočo bivalnico. Pred leti je bil predviden za obnovo, kot dodaten vagon za »štajerski« muzejski vlak; vendar so ga na koncu v hrambo dobili “prleški železničarji«.)

Na slovestnosti so se zbrali številni domačini in gostje, med katerimi so bili župan občine Ormož Alojz Sok, podžupan občine Ormož in svetnik v DS RS Branko Šumenjak, župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko in župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko. Zbrane pa so, razen predsednik Društva PRLEŠKI ŽELEZNIČAR mag.Franca Zemljiča, pozdravili tudi mag.Dejan Jurkovič iz Direkcije za infrastrukturo SŽ ter Matjaž Krajnc – direktor SŽ za področje infrastrukture. Pa tudi Mihael Bučar, ustanovitelj železniškega muzeja v Šentjurju, ki Društvu PRLEŠKI ŽELEZNIČAR veliko pomaga.
V kulturnem programu so nastopili člani Godbe Slovenskih železnic Zidani most ter folklorna skupina Železniškega kulturnoumetniškega društva “Tine Rožanc” in člani Kulturnega društva Podgorci.

Odprtje obnovljenega muzejske vagona pa je potekalo tako, da so se skozi »špalir« folkloristov KUD »Tine Rožanc« v narodnih nošah oziroma v starinskih oblačilih do vagona sprehodili prvi obiskovalci. Čast, da je odprl vrata vagona je pripadla upokojenemu šefu postaj od Pragerskega do Središča ob Dravi, Jožetu Majcenu, ki je po 20 letih ponovno oblekel modro železničarsko uniformo, ki jo je nosil še v prejšnji državi. (Po Jožetu Majcenu se imenuje tudi novi železniški podvoz na Ptuju).

Vodja muzeja »Na stanici« je Janko Korpar, ki je ob priložnosti otvoritve muzejska vagona tudi bil v opravi iz 19.stoletja:slika_Korpar_Oslusevci

Janko Korpar, vodja muzeja “Na stanici” in avtor zbirke v družbi podmladka društva, svojega vnuka…
slika_korpar_Oslusevci_2

Notranjost muzejskega vagona:
DSCN0703

DSCN0704

DSCN0705

S kovčkom na pot:
DSCN0706

Martin Kukovec, predsednik KS Podgorci (Osluševci) ob prihodu na slovesnost:
DSCN0707

Zdravko Munda – Chato, “Prleški železničar” s kamero:
DSCN0709

DSCN0710

Železničarska godba Zidani most:
DSCN0711

Železničarsko KUD “Tine Rožanc”:
DSCN0712

Župan občine Ormož Alojz Sok med obiskovalci:
DSCN0713

Vrnitev v 19.stoletje:
DSCN0716

DSCN0717

DSCN0718
Na slovesnosti:
DSCN0719

Moderator Peter Kirič:
DSCN0720
Matjaž Krajnc – direktor SŽ za področje infrastrukture:
DSCN0722

Že dneve in tedne in leta stojim na postaji…. ( Dominik Majcen, KD Podgorci):
DSCN0723

Pred “Šekretom”…
DSCN0724

FS Železničarskega KUD “Tine Rožanc”:
DSCN0725

Na slovesnosti… ( v sredini Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž):
DSCN0726
FS Železničarskega KUD “Tine Rožanc”:
DSCN0727
Jože Majcen – starosta SŽ:
DSCN0728

“Špalir”….
slika_spalir

DSCN0729

Franc Zemljič – predsednik društva “Prleški železničar” v narodni noši:
DSCN0730

DSCN0731

Vstopite!
DSCN0732

DSCN0733

Alojz Sok, župan občine Ormož ob vstopu v muzejski vagon:
DSCN0735

Jurij Borko, župan občine Središče ob Dravi ob vstopu v muzejski vagon:
DSCN0736

Skupinska slika v obnovljenem muzejskem vagonu:
DSCN0738