V okviru 61.občinskega praznika je v občini Središče ob Dravi danes točno opoldne ob spomeniku žrtvam NOBeja bila spominska slovesnost na 53 domačinov, ki so bili žrtve 2.svetovne vojne. Venec k spomeniku so položili župan Jurij Borko, člana Občinskega odbora za vrednote NOBeja Marija Veselko in Miran Krajnc. Kulturni program so pripravili učenci tamkajšnje osnovne šole. Slavnostni govornik je bil Miran Krajnc, ki je povedal:
PRISLUHNITE govoru celoti:

Nagovor ob spomeniku talcev ob občinskem prazniku – Središče ob Dravi: Miran Krajnc

“Spoštovane občanke in občani, draga mladina, cenjeni gostje!
Bil je 11. april 1942. Morišče, štirje streli, štirje talci, smrt. Merili so v narodovo srce. Toda to srce je bilo večje, veliko večje, največje. Bilo je milijon src in vseh nacistični okupator ni mogel zadeti in še manj streti uporniškega duha, ki je valovil v ranjenih prsih.
Bili ste taki, kot smo mi zdaj, a vendar postali nesmrtni. Očetje in matere domovine ste. Tisti ste, ki so priklicali svobodo.
Za vedno ste odšli in mi gremo za vami, a vendar se bomo srečevali, vi in mi. Vse dotlej, dokler ne ugasne naboj »vi in mi«, vse dotlej, dokler »vi in mi« ne bo skopnel in na koncu ne bo več »vi in mi«, temveč le skupna misel o zablodah in morijah človeštva, ki se ne smejo več nikoli ponoviti. Zato talci in vsi padli, učite nas, kako prepoznati nacizem, kako prepoznati nestrpnost, nasilje ali oblastniško aroganco. Torej tudi vse tiste oblike novodobnega sveta z istimi v ovčjo kožo preoblečenimi prvinami temeljnega konflikta, medtem kar je prav in kar ni prav.
Domovino ste posuli z zvezdnim prahom in rekli, da se tu rojevajo sanje. Rekli ste, oklenite se teh sanj, pustite jim prosto pot, popeljale vas bodo v svet, kjer ni krivic, kjer zmaga dobro, tam, kjer je mavričnost vrednota in luč. Spremenite sanje v resničnost.
Pa še nekaj so dodali in to ne samo meni. Rekli so, dovolj imamo nemira preteklosti, dovolj sedemdesetletnih dolgov, pokopljite nas že enkrat in dajmo mir sebi in drugim, ki o vsem nimajo niti pojma. Ostanke strupa pa zadržite zase. To bom sam tudi storil.
Vsakdo globoko v srcu goji vrtiček resnice, čisto svoje resnice, včasih zamolčane do groba. Če je prava resnica in izbruhne v narodovi rešitvi, ji pojmo slavo. Če pa se razraste v njivo plevela, potem so le talci tisti, ki zmorejo presoditi.
Spoštovani! Kdorkoli bi že stal na tem mestu, se ozrl čez ta mrzli obelisk, bi spoštljivo povesil glavo, utihnil, kot ste vi, ki me obkrožate in date moč mojim besedam. Zato še zadnjič, ve žrtve, vi popotniki skozi čas, opominjevalci in učitelji. Poletite čez nebo, domujte v nedrjih zemlje, in v cvetovih narave. Verjamem, da smo tudi sami sposobni daritve. In prav imam.”

slika_Miran Krajnc

DSCN0577

DSCN0576

DSCN0578