Policisti policijske postaje Ormož smo ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne
9. 4. 2015, do 7. ure, dne 10. 4. 2015, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

ČETRTEK 9. 4. 2015

Ob 11:24 smo intervenirali v naselju Podgorci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je sosed nedostojno vedel do sosede zaradi česar mu je na kraju bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Ob 12:21 smo bili obveščeni o prometni nesreči na lokalni cesti I. kategorije izven naselja Šalovci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila zaradi nepravilne strani vožnje trčila v drugi voznico. Povzročiteljici je na kraju bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev določil Zakona o cestno prometnih pravilih.

Ob 15:13 smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije dogodek na regionalni cesti izven naselja Žerovinci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila trčila v srnjaka in si poškodovala vozilo. Izdano je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.

Napoved aktivnosti za vikend:

– ob rednem delu bodo policisti opravljali meritve hitrosti z laserskim merilnikom hitrosti.

– Glede na pričakovano lepo vreme, pričakujemo tudi povečano število enoslednih vozil (mopedi, motorna kolesa, kolesa), zato prilagamo nekaj nasvetov za varno vožnjo.

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujemo:

• Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
• Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
• Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
• Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
• Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
• Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
• Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
• Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
• Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
• Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 – 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
• Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
• Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Več informacij za voznike motorni koles in koles z motorjem na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/800-za-vejo-varnost-motoristov

Želimo vam lep in prijeten, predvsem pa varen vikend.
PRIPRAVILA:
Mitja Novak, policist I
in Edvard Cvetko, komandir