Krstni nastop prvega Slovenca s pištolo – Kevin Venta

Nemška Bundesliga je podobno kot v rokometu in nogometu tudi v športnem strelstvu najmočnejše klubsko ligaško tekmovanje na svetu. Strelska velesila Nemčija (DSB) ima v 15.000 društvih, ki delujejo v 20 nemških pokrajinah, registriranih okrog 1,4 milijona strelcev-tekmovalcev, le na Bavarskem pa se s strelstvom ukvarja več kot 2 milijona ljudi. Za primerjavo navedimo še slovenski primer, ko je v 112 društvih, članicah Strelske zveze Slovenije, registriranih 2.100 tekmovalcev. Po drugi strani pa veliko pove tudi primerjava udeležencev obeh držav na zadnjih Olimpijskih igrah v Londonu, kjer Nemčiji kljub 24 strelcem z osvojeno kvoto (samo v strelstvu, saj nemška zveza pokriva tudi olimpijske discipline športnega lokostrelstva) ni uspelo osvojiti olimpijskega odličja, v nasprotju z njo je Slovenija s tremi udeleženci prišla do tako želenega odličja. Veliko bolje pa so se Nemci odrezali na zadnji tekmi ISSF Finala svetovnega pokala v Münchnu (6.-12.11.2013), kjer so v 10 olimpijskih disciplinah v streljanju z zračnim in malokalibrskim orožjem osvojili tri odličja ter bili 4. najuspešnejša država. Največ, 9, odličij so osvojili izjemni Kitajci, med osvajalci prestižnih medalj pa je kot ena izmed 13. držav bila tudi Slovenija po zaslugi srebrnega Rajmonda Debevca. Osnovna baza nemške Bundeslige so tako nemški tekmovalci, v njej pa najdemo prav tako veliko odličnih tujih strelcev (reprezentantov), ki poskrbijo za odmevne okrepitve in so pravi magnet za vse nemške ljubitelje strelskega športa, ki na tekme prihajajo v velikem številu in uživajo v napetih predstavah strelskih dvobojev.

Prvi Slovenec v Bundesligi je bil Rajmond Debevec
Slovenci smo se prvič z Bundesligo seznanili po zaslugi našega zlatega olimpionika Rajmonda Debevca, ki je kot prvi Slovenec nastopil v tem tekmovanju pred več kot dvema desetletjema. Dobri dve leti nazaj pa so nemški klubi v svojih vrstah angažirali še dva slovenska strelca z zračno puško, izjemno mlado strelko Živo Dvoršak in njenega reprezentančnega kolega Željka Moičevića (Mengshausen). Po zaslugi zelo talentiranega ormoškega strelca Kevina Vente pa smo Slovenci dočakali tudi krstni nastop v Bundesligi z zračno pištolo. Mladi Ormožan, študent Univerze v Mariboru – smer živilstvo, ki prihaja iz Velike Nedelje – Sodinci, se je s strelstvom seznanil v začetku leta 2010 in nato že po enem letu ukvarjanja s strelstvom, kot mladinec za slovensko reprezentanco z zračno pištolo 10m, nastopil na EP v Brescii 2011, Italija. Svoj strm strelski vzpon pa je nadgradil še z malokalibrsko pištolo na 50m in julija 2013 nastopil v članski konkurenci še na EP v Osijeku. Po začetnih nastopih na mednarodnih tekmovanjih v tujini so nemški klubi prepoznali njegov velik strelski talent in ga povabili v enega izmed največjih strelskih klubov na Bavarskem, v Singoldschützenverein Großaitingen, blizu kraja Augsburg, ki leži le 50km vstran – SZ od bavarske prestolnice Münchna. Bundesliga predstavlja najbolj kakovostno nemško tekmovanje, saj se strelska društva na ta način borijo za naslov nemškega ekipnega državnega prvaka. Liga je organizirana najprej v osnovnih kvalifikacijskih tekmovanjih, v dveh skupinah sever in jug, najboljše štiri ekipe iz vsake skupine pa se kvalificirajo v veliki finale, kjer pade odločitev o novem ekipnem državnem prvaku. Nastop v elitni prvoligaški konkurenci pa si poskušajo nemška društva priboriti preko petih skupin drugoligaškega tekmovanja.

Novinec v ligi Ormožan Kevin Venta velika okrepitev nemške ekipe
Prvoligaška ekipa Singoldschützen Großaitingen si želi priboriti obstanek v elitni konkurenci. Z leve strani sedijo Alexander Leuchtle, Kevin Venta, Tobias Steinberger, Leonhard Zieglmeir, Sebastian Kugelmann, Peter Zerle in Stiven Vočanec

Kevin Venta s svojimi nemškimi kolegi.

Kevin Venta s svojimi nemškimi kolegi.

Singoldschützenvereinu Großaitingen je v lanski sezoni uspel preboj nazaj v prvoligaško konkurenco jug, pred sezono pa so v svoje vrste, kot veliko okrepitev, zvabili še drugega mladega Slovenca, Kevina Vento. Njihove vrste je namreč pred dvema letoma že okrepila olimpijka in najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak, ki je kot najboljša svoji ekipi izdatno pomagala do preboja v prvo ligo. Osem društev se v eni skupini lige pomeri v sistemu dvobojev po načelu vsak z vsakim, za vsako društvo pa na enem dvoboju nastopa po pet strelcev, ki morajo biti razvrščeni po najvišjem povprečnem rezultatu. V dvoboju društev se med seboj pomerijo istopostavljeni strelci v individualnih dvobojih na 40 strelov za oceno, boljši strelec v dvoboju pa svoji ekipi pribori 1 točko. Na koncu se točke seštejejo in dobimo zmagovalca na možnih pet dobljenih točk. Zmagovalna ekipa pa si v skupnem seštevku vseh ekip na ta način pribori še dve ekipni točki.

Venta prvopostavljeni strelec proti HSG München in ESV Weil am Rhein
Kevinov klub se je v prvem dvoboju nove sezone Bundeslige 2013/14 pomeril s favorizirano ekipo HSG München, večkratnimi državnimi prvaki, in v dvoboju klonil z rezultatom 4:1. Mladi Ormožan pa je v ligi kot prvopostavljeni strelec svoje ekipe doživel izjemni krst, saj se je pomeril v dvoboju z odličnim srbskim strelcem Andrijo Zlatićem, dobitnikom bronastega olimpijskega odličja London 2012, svetovnim podprvakom iz Münchna 2010, večkratnim evropskim prvakom in še bi lahko naštevali. Čeprav je imel Zlatić težave s pištolo, ki jo je moral celo zamenjati pred tekmo, je bil v dvoboju z našim strelcem enostavno premočen nasprotnik in zmagal z rezultatom 380:373 krogov. Venta pa je v svoji ekipi, po ne najbolj posrečenem krstu, delil 4. rezultat. V drugem dvoboju prvega turnirja sta se pomerili ekipi Großaitingena in ESV Weil am Rhein. Dvoboj je bil izredno izenačen vse do zadnjih strelov, na koncu pa so morali strelci Singoldschützna znova priznati premoč nasprotniku in klonili z rezultatom 3:2. Ormoški novinec, ki je v dvoboju znova nastopil kot najboljši prvopostavljeni strelec svoje ekipe pa se je tokrat pomeril z mladim češkim reprezentantom Pavelom Svetlikom in dvoboj v zadnjih štirih strelih z osmico in dvema deveticama izgubil z rezultatom 374:377 krogov. Dosegel je drugi najboljši rezultat v svoji ekipi, boljši je bil le Tobias Steinberger s 383 krogi.

Mladi Ormožan kot tretji v ekipi proti Sgi Ludwigsburgu
V tretjem dvoboju, minuli konec tedna, so se strelci iz okolice Augsburga prvič dvobojevali na domačem strelišču z močno ekipo Sgi Ludwigsburg. Cilj pred dvobojem pa je bil jasen, priboriti si prve točke, zmago in ohraniti upanje za obstanek v ligi. Na račun dobre predstave Steinbergerja na predhodni tekmi je slednjemu v ekipi Venta moral prepustiti vodilno pozicijo, kljub zamenjavi na vrhu pa se je dvoboj končal z novim visokim porazom z rezultatom 0:5 za ekipo Großaitingena. Venta je tokrat s 374 krogi sicer pokazal do zdaj najboljši nastop, v dvoboju z Nemcem Fredericom Dzierzonom (377) pa svoji ekipi s porazom ni uspel priboriti želene točke. Po tretjem dvoboju, ko je bilo razočaranje celotne ekipe mladega Slovenca veliko, nam je Kevin Ventao prvih izkušnjah z nemško Bundesligo pojasnil sledeče: “Cilj moje ekipe je obstanek v 1. ligi, kar pa bo zelo težko, saj so druge ekipe zelo dobre in pa močno okrepljene. Nekatere od teh imajo po tri tujce, ki imajo povprečje nad 380 krogov. Na tekmi pa lahko nastopa le en tujec.

Venta s svojimi klubskimi tovariši in trenerjem Stivenom Vočancom.

Venta s svojimi klubskimi tovariši in trenerjem Stivenom Vočancom.

Naša ekipa je realno gledano slabša od konkurence, sam pa sem edini od zunaj pripeljani strelec, dodatna težava pa je, da nimamo tudi rezervnega strelca. Na peti poziciji imamo strelca, ki strelja v povprečju le 360 krogov. Na prvi dvoboj sem prišel kot najboljši, s povprečjem 380 krogov. Po vsaki vikend tekmi se rezultati jemljejo ponovno za izračun novega povprečja in na tretjem dvoboju sem tako tekmoval kot tretji najboljši strelec v ekipi. Vedno dam maksimum od sebe in kar je je. Na prejšnji tekmi so mi za zmago zmanjkali trije krogi, na zadnji pa dva. V tem trenutku je najbolj važno to, da iz tekem odnesem čim več izkušenj, še posebej pa, da se navadim na drugačno kuliso bučnega tekmovanja. Od mene so veliko pričakovali in še vedno pričakujejo, tudi sam imam željo več pokazati, iz tekme v tekmo pa vidim da gre na bolje in počasi bom kos pritiskom.” Na vprašanje o oceni njihovih konkurentov in njihovi premagljivosti pa nam je Venta zaupal: Vsi klubi v 1. ligi so zelo dobri, večina je celo takih, ki imajo petopostavljenega strelca s povprečjem nad 370 krogov. Načeloma pa je tako, da tisti, ki so si lani priborili preboj v 1. ligo, veljajo za premagljive. Veliko stvari je povezanih z denarjem oz. sponzorji in izposojo tujih strelcev ter tudi izkušenih nemških strelcev. V začetku decembra, ko bo v Zagrebu potekal MT trofej mladosti, imamo znova 2 tekmi. Upamo na najboljši možni izid. Za tem sledita še 2 tekmi, ravno takrat, ko imamo na sporedu reprezentančno akcijo MT Ruše, sredi januarja. Klub sicer računa name, ampak takrat najbrž ne bom mogel pomagati. Če izgubimo še naslednji dve tekmi, nam grozi zadnje oz. predzadnje mesto, torej izpad iz 1. lige. Je pa na koncu tako, da tudi če sam točko dobim, ne pomaga dosti, če ostali izgubijo. Zato je ekipni duh zelo pomemben, saj s končnimi rezultati vplivamo drug na drugega. Z ekipo smo se zelo dobro ujeli, zelo fajn družba so in dobro znanje nemščine mi je zelo v pomoč, verjetno se imamo prav zaradi tega še bolje.”

Kevinov trener Stiven Vočanec ponosen na svojega varovanca
Na tekmovanjih v Bundesligo svojega varovanca vedno skrbno spremlja tudi Kevinov klubski trener in tehnični vodja SD Kovinar Ormož, Stiven Vočanec, ki je o razlogih za vključitev v nemško Bundesligo povedal sledeče: “S Kevinom sva na treningu prišla do te točke, da so rezultati že tako visoki, da bi lahko z njimi posegla v sam svetovni vrh. Vendar prenesti rezultat iz treninga na tekmo ni tako enostavno, zato sva se letos odzvala na povabilo iz nemške Bundeslige in pristopila v nemško ekipo Singoldschützenverein Großatingen predvsem zaradi tega, da bo Kevin imel čim več tekem s strelci, ki imajo medalje iz olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Tako si bo nabiral izkušnje in dvignil psihološko pripravo, ki je še najbolj potrebna pozneje na velikih tekmah. Vedela sva, da začetek ne bo lahek, saj se je Kevin prvič srečal tudi s posebnim tekmovalnim načinom, vendar vse to mu v prihodnjosti lahko samo koristi. S prvimi tremi tekmami sva zadovoljna, saj se je v vsakem dvoboju boril za zmago skoraj do konca, a trenutno še zaradi neizkušenosti ostal brez zmage. Na naslednjih tekmah pa pričakujem še boljše nastope in seveda tudi prve zmage.”

Vir: Strelska zveza Slovenije (Simeon Gonc)