STRELSTVO, Strelski upi 2013:
Vse zmage ostale v Ormožu!!!

Na strelišču občinske strelske zveze Ormož, v centru Holermuos, je potekalo tekmovanje Strelski upi 2012, kjer so nastopili najperspektivnejši slovenski strelci. Žal zaradi vremena ni bilo strelcev iz Hrvaške. Tekmovanje se je udeležilo 20 strelk in 27 strelcev. Ormožani, SD Kovinar Ormož, so pobrali vse zmage. V ekipni konkurenci je slavila prva ekipa Kovinarja v postavi Petra Vernik, Melanie Habjanič in Jan Šumak. Med posameznicami je zmagala Vernikova, med posamezniki Šumak.

Pričeli bomo s strelstvom, kjer je na strelišču občinske strelske zveze Ormož v organizaciji Strelskega društva Kovinar potekalo mednarodno tekmovanje mladih strelk in strelcev rojenih leta 1992 in mlajših s standardno zračno puško.
Tekmovanja pod imenom Strelski upi 2012 se je udeležilo 47 nastopajočih; 20 deklet in 27 fantov. Prijavljenih je bilo 61 tekmovalcev, vendar je zagodlo vreme in nekateri prijavljeni tekmovalci so odpovedali svoj nastop. Kljub vsemu so ljubitelji strelstva lahko spremljali številna imena, ki bodo v prihodnosti krojila sam slovenski strelski vrh in upamo, da tudi svetovni.
Najprej so nastopajoči odstreljali kvalifikacije, kjer se je osem najboljših kasneje uvrstilo v veliko finale. Po 40 strelih je pri dekletih z 391 krogi prvo mesto osvojila domačinka Petra Vernik pred Špelo Mihalič in Nastjo Ozvatič, obe SD Koloman Flisar iz Tišine. Mihaličeva je osvojila drugo mesto z krogom zaostanka, Ozvatičeva pa tretje mesto s tremi krogi zaostanka za vodilno Vernikovo. Z 381 krogi in petim mestom se je v finale uvrstila še druga Ormožanka Melanie Habjanič, tretja domačinka, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale pa je z izkupičkom 381 in 7. mestom bila Urška Kuharič.
Ostalim strelkam Kovinarja se žal ni uspelo uvrstiti med osem najboljših. Tina Novak je z 360 krogi zasedla 15., Urška Zidarič z 340 krogi 19. in Tjaša Malec z 291 krogi 20. mesto.
Izjemno zanimiv je bil tudi veliki finale posameznic, kjer se je končne zmage veselila Vernikova z 1 krogom in eno desetinko prednosti pred Mihaličevo. Pred velikim finalom je Ormožanka pred strelko iz Tišine imela krog prednosti. Tretje mesto je obdržala Ozvatičeva. Tudi Ormožanki Habjaničeva in Kuharičeva sta zadržali svoji mesti iz kvalifikacij. Habjaničeva peto in Kuharičeva sedmo mesto. Med mladinci je suvereno slavil domačin in slovenski reprezentant Jan Šumak, ki je kvalifikacije končal z izkupičkom 393 krogov. S petimi krogi zaostanka mu je na drugem mestu sledil Tadej Žalik iz SD Štefan Kovač Turnišče. Tretji izkupiček v kvalifikacijah je dosegel Tadej Štojs, SD Triglav Javornik Koroška Bela. Ostalim trem Ormožanom se ni uspelo uvrstiti med osem najboljših. Žan Tomažič je z 362 krogi dosegel 17. mesto, Rok Tomažič z 360 krogi 18. mesto in Matjaž Pleh z 359 krogi 19. mesto.
V velikem finalu je Šumak z odličnim streljanjem prednost petih krogov pred Žalikom povišal na končnih 12 krogov prednosti. Štojs iz Koroške Bele je zadržal stopničke s tretjim mestom.

V ekipni konkurenci je sodelovalo 14 ekip iz Slovenije in Hrvaške. Z izkupičkom 1165 krogov je še tretja zmaga ostala v Ormožu, pri prvi ekipi SD Kovinar, ki je nastopilo v postavi Vernikova, Habjaničeva in Šumak. Zmagovalci v ekipni konkurenci so prejeli prehodni pokal.
Z 13 krogi zaostanka so je drugo mesto osvojila prva ekipa SD Koloman Flisar iz Tišine, tretje mesto pa je pripadlo mladim strelcem iz Koroške Bele.
Druga Kovinarja v zasedbi Urška Kuharič, Tina Novak in Žan Tomažič je osvojila 8. mesto z 1103 krogi. Tretja ekipa Kovinarja v postavi Urška Zidarič, Rok Tomažič in Matjaž Pleh je tekmovanje končala na trinajstem mestu.

Prvo nagrado mednarodnega tekmovanja Strelski upi 2012 – plaketo pa je na račun najboljšega rezultata v kvalifikacijah in velikem finalu prejel Jan Šumak, SD Kovinar Ormož, ki je bil natančno za tri kroge uspešnejši od klubske kolegice Petre Vernik.

Pred ormoškimi strelci je v tem vikendu 15. in 16. decembra 2012 na sporedu tretji krog državne lige, katerega organizator je SD Tabor Ježica.

Rezultati – ekipno mladinke/mladinci:
1. SD KOVINAR Ormož 1165 krogov (Petra Vernik, Melanie Habjanič, Jan Šumak)
2. SD KOLOMAN FLISAR Tišina 1152 krogov
3. SD TRIGLAV JAVORNIK Bohinjska Bela 1143 krogov
8. SD KOVINAR Ormož 2 1103 krogov (Urška Zidarič, Žan Tomažič, Tina Novak)
13. SD KOVINAR Ormož 3 1059 krogov (Urška Zidarič, Matjaž Pleh, Rok Tomažič)

Rezultati – posamezno mladinke:
1. Petra Vernik, SD KOVINAR Ormož (391 krogov; finale: 493,5 krogov)
2. Špela Mihalič, SD KOLOMAN FLISAR Tišina (390 krogov; finale: 492,4 krogov)
3. Nastja Ozvatič, SD KOLOMAN FLISAR Tišina (388 krogov; finale: 485,3 krogov)
5. Melanie Habjanič, SD KOVINAR Ormož (381 krogov; finale: 479,0 krogov)
7. Urška Kuharič, SD KOVINAR Ormož (381 krogov; finale: 476,1 krogov)
15. Tina Novak, SD KOVINAR Ormož (360 krogov)
19. Urška Zidarič, SD KOVINAR Ormož (340 krogov)
20. Tjaša Malec, SD KOVINAR Ormož (291 krogov)

Rezultati – posamezno mladinci:
1. Jan Šumak, SD KOVINAR Ormož (393 krogov; finale: 496,5 krogov)
2. Tadej Žalik, SD ŠTEFAN KOVAČ TURNIŠČE (388 krogov; finale: 484,5 krogov)
3. Tadej Štojs, SD TRIGLAV JAVORNIK Bohinjska Bela (384 krogov; finale: 482,3 krogov)
17. Žan Tomažič, SD KOVINAR Ormož (362 krogov)
18. Rok Tomažič, SD KOVINAR Ormož (360 krogov)
19. Matjaž Pleh, SD KOVINAR Ormož (359 krogov)

Mladi upi ormoškega strelstva so znova blesteli in pobrali vse prve nagrade.

Veliki finale mladincev na tekmovanju Streksi upi 2012 v Ormožu.

Na občinskem strelišču v Ormožu je nastopilo 47 tekmovalk in tekmovalcev. Sneg je krivec, da udeležba ni bila še večja.

Zmagovalka pri mladinkah - Petra Vernik (SD Kovinar Ormož)

Jan Šumak (SD Kovinar Ormož) - zmagovalec pri mladincih in dobitnik plakete Strelski up 2012

Tudi ostali ormoški strelci so se odlično odrezali. Melanie Habjanič (SD Kovinar Ormož) je osvojila 5. mesto med mladinkami.