STRELSTVO:
Urška Kuharič udeleženka 1. evropskih iger v Bakuju v Azerbajdžanu

Med strelskimi dogodki tod okrog se lahko malo mesto Ormož pohvali z udeleženko prvih evropskih iger v azerbajdžanski prestolnici Bakuju. Od 12. do 28. junija se bo v Bakuju mudila članica strelske reprezentance Slovenije in članica strelskega društva Kovinar Ormož Urška Kuharič.
Urška bo nastopila z zračno puško na 10 metrov in z malokalibersko puško trojni stav na 50 metrov.
Na premiernih evropskih igrah bo nastopilo več kot 6000 športnikov iz 49 – tih evropskih olimpijskih komitejev.
Tekmovalo se bo v 20 športih in 31 disciplinah. 25 disciplin je olimpijskih in šest ne olimpijskih.
O rezultatu Urške Kuharič bomo poročali v naših naslednjih oddajah.

Strelstvo – nastopajoči v Bakuju 2015:
Rajmond Debevec, Boštjan Maček
Živa Dvoršak, Petra Dobravec, Urška Kuharič, Jasmina Maček

Azerbajdžan
Glavno mesto: Baku
Prebivalstvo: 9,7 milijona
Uradni jezik: azerščina
Denarna enota: Azerbajdžanski manat (AZN)
Površina: 86 600 km²
Nadmorska višina: -28 m
Lokalni čas: CET+3

Azerbajdžan je obstajal kot neodvisna republika med 1918 in 1920, preden je postal del Sovjetske zveze kot Azerbajdžanska sovjetska socialistična republika v aprilu 1920. Septembra 1989 je Azerbajdžan razglasil svojo suverenost, 18. oktobra 1991 pa še svojo neodvisnost. Nova ustava je bila sprejeta v novembru 1995.
Azerbajdžan je največja država na območju Kavkaza, ki se nahaja na križišču zahodne Azije in Vzhodne Evrope. Velja za eno izmed energetsko najbogatejših in slikovitih držav ob Kaspijskem morju. Zaznamuje jo razgiban relief, narodna in jezikovna pestrost ter bogata preteklost.V zgodovino se bo vpisala kot prva gostiteljica Evropskih iger.

Baku
Baku je glavno mesto Azerbajdžana in največje mesto v državi. Leži na južni obali Abšeronskega polotoka ob Kaspijskem jezeru. Današnji Baku je sestavljen iz treh delov, iz notranjega mesta, novega dela in sovjetskega dela. V metropolitanskem območju živi okrog 3 milijone ljudi, velik del je beguncev. Princesin stolp v Bakuju ter staro mestno jedro Bakuja pa sta del svetovne dediščine UNESCA.