Naslovna fotografija: Obred KRST MOŠTA so opravili člani KŠD DOBRAVA

Glavna organizatorja letošnjega Martinovanja v Ormožu sta bili Občina Ormož in Javna razvojna agencija občine Ormož. Soorganizatorji in drugi sodelujoči pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – OI Ormož s svojimi društvi, Kmetijsko svetovalna služba Ormož v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Ormož, Društvo vinogradnikov Jeruzalemsko-Ormoških goric, Planinsko društvo Maks Meško Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Moto klub C’est bon Ormož ter Turistična agencija Ona Ormož.
Prizorišče dogajanj je bilo Martinov zabavni šotor, ki je stal na območju grajskega kompleksa, grad Ormož z Unterhundom ter Grajska pristava.
Vse skupaj se je začelo v petek zjutraj s kramarskim sejmom po ormoških ulicah, nato z odprtjem razstave “Pridnih rok”, z dogajanji na grajskem dvorišču, kjer so zaživele stojnice z razniliko ponudbo ter z dogajanji v grajski kleti (Unterhundu) kjer je bilo možno pokušati pridelke številnih vinogradnikov. Že v petek je s svojim krožnimi vožnjami navduševal turistični vlakec, zaposleni pa so bili tudi vodniki, ki so po Ormožu in okolici vodili številne turiste, ki so si želeli ogledati znamenitosti. Ormož je obiskalo nekaj ambasadorjev v Sloveniji, ki so bili županovi gostje. V petek popoldne je bila tudi velika slovesnost, kjer so podelili priznanja na 2.mednarodnem ocenjevanju vin ocenjenim ŠIPONOM.
V petek od 12-tih in v soboto od 10.00 ure naprej pa je bilo živahno tudi na odru v Martinovem šotoru, kjer se je v dveh dneh zvrstilo čez 700 nastopajočih oziroma v petek 16 in v soboto 30 skupin pevcev, plesalcev in godcev.

UTRINKI iz “Martinovega šotora”:

Sprejem za ambasadorje iz sedmih držav je župan pripravil v poročni dvorani (Foto:Karolina Putarek)

Med nastopajočimi na Martinovem odru so bile tudi članice vokalno instrumentalne skupine DZVINHA iz LVOVa v Ukrajini, ki so polege petja zaigrale tudi na ukrajinska avtentična glasbila bandure (Foto: Karolina Putarek)

V petek od 13.do 15.00 ureje Mladinski center Ormož pripravil ustvarjalne delavnice za otroke. Udeležili sta se jih tudi dvojčici Ana in Jana z mamico (Foto: Karolina Putarek)

Med nastopajočimi na Martinovem odru je bil tudi Ivan Švajgl (Foto: Karolina Putarek)

S svojimi razgibanimi uspešnicami je navdušil tudi pevec Simon Cokan (Foto: Karolina Putarek)

Po nastopu Godbe na pihala Ormož in Godbe veteranov Štajerske, ki so zaigrali pred Grajsko pristavo, so v šotoru nastopili člani Harmonikarske skupine GŠ Ormož in Godba na pihala Središče ob Dravi (na sliki),Foto: Karolina Putarek

Med nastopajočimi so bile tudi Ljudske pevke KD Benedikt (Foto: Karolina Putarek)

Člani Mešanega pevskega zbora DU Velika Nedelja pod vodstvom Renate Horvat tik pred odhodom na Martinov oder (Foto: Karolina Putarek)

Ljudski godci DU Velika Nedelja so poskrbeli za nekaj poskočnih (Foto: Karolina Putarek)

Folklorna skupina DU Sveti Tomaž med nastopom (Foto: Karolina Putarek)

Skupina VETRNICA KD ODPEV Mala vas (občina Gorišnica) so znova navdušili, Foto: Karolina Putarek

Člani tria ZELENI ASPARAGUS iz Središča ob Dravi so s svojo glasbo na noge spravili številne plesalce (Foto: Karolina Putarek)

Med nastopajočimi so bili tudi člani Folklorne skupine Obrež (Foto: Karolina Putarek)

Za brezhibno ozvočenje nastopajočih na Martinovem odru je poskrbel DAVORIN TURK, s.p., lastnik podjetja DAT audio - organizacija in ozvočenje prireditev (Foto: Karolina Putarek)

Večina dogajanj na Martinovem odru so gledalci lahko spremljali tudi na programu KTV ORMOŽ. Na sliki snemalec Zdravko Munda - Chato (Foto: Karolina Putarek)

Ekipa KTV ORMOŽ, od leve proti desni:Zdravko Munda, Milan Majcen, Danilo Ivanuša pri pripravi tehnike za direkten TV prenos iz šotora (Foto: Karolina Putarek)

Največ dela pa so zagotovo imeli kuharji v priročni kuhinji podjetja IGD Holermous. Pripravili so več tisoč porcij različnih dobrot ( Foto: Karolina Putarek)

Glede na legendo o poimenovanju vinske sorte ŠIPON ( c' est bon ) so na slovesnosti ob podelitvi priznanj najboljšim ŠIPONOM z letošnjega 2.mednarodnega ocenjevanja Šiponov bili tudi vojaki Napoleonove vojske (18.stol.) ..... (člani KŠD Napoleon Logatec), foto: Zdravko Munda