Gasilci PGD ORMOŽ letos slavijo 130 let obstoja. Uvod v praznovanje je minuli konec bila tudi velika gasilska vaja:

Vajo so ormoški gasilci izvedli v sodelovanju z Prostovoljnimi gasilskimi društvi Loperšice, Ključarovci, Velika Nedelja in Gornja Radgona. Tako kot Ormoško, je tudi Gornja Radgona prostovoljno gasilsko društvo širšega pomeni, in razpolaga z avto- lestvijo, ki radgonskim gasilcem pomeni izredno pomoč pri tehničnih reševanjih z višin in pri gašenju ostrešij. To pa je izkazalo tudi na vaji v Ormožu.
Vaja je potekala v soboto ob 18.uri. Zgodba pa je bila takšna, da je zagorelo v bloku na Kolodvorski ulici 2, v Ormožu. Občanka je na 112 sporočila, da je v stanovanju, ki se nahaja v nadstropju zagorelo v kuhinji. Ogenj se je naglo širil in zajel že sosednje prostore stanovanja. Ormoški gasilci so izvozili TAKOJ, ko so dobili poziv, in reševali, kar se je rešiti dalo. Kmalu so preko centra za reševanje na pomoč poklicali tudi gasilce PGD Velika Nedelja, ki so začeli z reševanjem in gašenjem na JUŽNI strani bloka, med tem, ko so ormoški gasilci v tem času že čez balkon reševali na SEVERNI strani. Poveljnik (Andrej Primužič) se je kmalu odločil na pomoč poklicati še Prostovoljni gasilski društvi Ključarovci in Loperšice. Gasilci iz Ključarovcev so na pomoč priskočili Velikonedeljskim, ki so že reševali na Južni strani, Loperški gasilci pa so poskrbeli za napajanje cisterne z vodo iz hidranta. Vmes se je iz neznanega razloga v stavbi zrušilo stopnišče, tako, da je stanovalce in tudi ujete gasilce bilo potrebno evakuirati skozi okna in balkone. Na srečo so v bližini bili gasilci PGD Gornja Radgona, ki so nesebično priskočili na pomoč, in s pomočjo avto-lestve iz zgornjih nadstropij rešili ujete stanovalce in gasilce.
Šlo je za vajo v kateri je sodelovalo 40 gasilcev, in v kateri je izredno dobrodošel gasilski avto z lestvijo, oziroma avto-lestev. Kot je povedal gasilec iz PGD Gornja Radgona Aleš Avguštin, ki se je za vožnjo in upravljanjem z avto-lestvijo dodatno specializiral, je takšna tehnika izrednega pomena za reševanje z višin, pa tudi za gašenje ostrešij od zgoraj, kar zagotavlja hitrejši uspeh gašenja. Radgonski gasilci tako opravljajo z avto-lestvijo, ki se dvigne 28 metrov. Kupili pa so rabljeno v Nemčijo. Takšna NOVA avto-lestev pa stane čez 800 tisoč evrov, je dejal Aleš Avguštin in dodal, da so jo pred kratkim kupili tudi gasilci v Murski Soboti.
Poveljnik PGD ORMOŽ Andrej Primužič ocenjuje, da je vaja bila uspešna. Če bi prišlo do takšne nuje na območju ormoških gasilskih društev, bi ti prav tako napeli vse moči in uporabili pač vso ostalo razpoložljivo tehniko in zagotovili uspešno intervencijo.