Na enem izved najvišjih hribov v Hermancih, ki se višini primerno imenuje Strmec so člani PGD Miklavž pri Ormožu v vinogradu Stanka Habjaniča v nedeljo dopoldne postavili največji klopotec na svetu. Visok je 16 metrov, premer veternic pa znaša kar 18, 30 m. Deska po kateri tolčejo „macleki“ je dolga kar 7 metrov. „Maclekov“je osem, vsak pa tehta kar 20 kilogramov. Klopotec ima ( seveda ) tudi metlo, ki je dolga 8, 30 metrov in tehta 60 kilogramov. Cel klopotec tehta 975 kilogramov.
Za postavitev je bilo potrebnih kar nekaj krepkih fantov, zidarski oder in dvigalo, ki ga je miklavškim gasilcem posodilo PGD Ptuj.
Dela je bilo za kar nekaj ur, ampak ob podpori številnih radovednežev, ki so na Stremc prišli od blizu in daleč je gasilcem podvig uspel in klopotec v tem času ( ob primernem vetru seveda) že opravlja svojo funkcijo sredi miklavških goric.

Miklavški gasilci bi se s svojim podvigom želeli vpisati v Guinessovo knjigo rekordov. To so poskušali že lansko leto, pa jim ni uspelo. Povedali so – malo za šalo, pa mogoče tudi malo zares – da komisiji za rekorde , ki deluje v Londonu ni bilo mogoče razložiti, kaj sploh klopotec je in kaj v Sloveniji pomeni. Predstavljali so si ga namreč kot vrsto mlina na veter. Tako letos pripravljajo novo in še natančnejšo obazložitev za svojega velikana.

( Naslovno fotografijo je pispeval Ivan Švajgl)

Foto: Karolina Putarek

Foto: Karolina Putarek

Postavljanje klopotca so spremljali številni radoveneži (Foto:Karolina Putarek)

Foto: Karolina Putarek

Foto: Karolina Putarek

Za boljše vzdušje so poskrbeli Ljudski godci iz Podgorcev, pa tudi domačinke, ki so obiskovalcem postregle z različnimi vrstami peciva ( Foto: Karolina Putarek)

Foto: Karolina Putarek

Jim bo uspelo? (Foto: Karolina Putarek)

Klopotanju klopotca velikana v pozdrav je zapel IVAN ŠVAJGL