V vinski kleti Puklavec Family Wines so na današnji novinarski konferenci predstavili vizijo razvoja, ki temelji na kakovosti in sledljivosti njihovih buteljčnih vin od trte do mize. V ta namen bodo prestrukturirali portfelj svojih vin, v katerem bodo obdržali le najboljša vina buteljčnih polnitev, postopoma pa bodo zmanjšali delež polnitev litrskih in buteljčnih vin z nižjo dodano vrednostjo. Da bi dosegli ambiciozne cilje, bodo v bodoče plačevali za odkup kakovostnega grozdja najmanj 17 odstotkov več kot do sedaj. Istočasno pa bodo selekcionirali dosedanje dobavitelje grozdja in obdržali le tiste, ki se s pridelavo grozdja ukvarjajo profesionalno in pridelujejo najkakovostnejše grozdje. Ker se jim leta 2018 izteče pogodba s KZ Ptuj, je to tudi priložnost za prestrukturiranje podjetja pri nabavi grozdja.
Ker v podjetju postopoma opuščajo litrske polnitve vina, ki prinašajo najmanjšo dodano vrednost oziroma celo izgube, bodo v ta namen ponovno ocenili vse dobavitelje grozdja in na podlagi tega nadaljevati sodelovanje le z najboljšimi, ki so v zadnjem obdobju pokazali interes za resno in profesionalno delo, vlagali v razvoj znanja in tudi vlagali v razvoj tistih sort grozdja, za katera obstaja povpraševanje na trgu vina. Med odločujočimi faktorji bodo tako sorta grozdja, velikost vinogradov in kvaliteta pridelka. Tistim, ki bodo sklenili nove pogodbe, bodo ponudili najmanj 17 odstotkov višje cene od zdajšnjih.
»Veseli nas, da bomo lahko po naši oceni od kooperantov še zmeraj odkupili okrog 65 odstotkov sedanjih količin grozdja. Z ostalimi, ki nekako niso sledili razvoju, pa se bomo morali žal zahvaliti. Verjamemo, da nova situacija za te ne bo preveč neugodna, saj je do tega še leto in pol, tako da si bodo lahko v tem času poiskali nove kupce za grozdje, ki pa jih v Sloveniji po našem vedenju ne manjka. Le iz najboljšega grozdja je možno prikletariti šampionska vina,« še dodajajo v podjetju Puklavec Family Wines.

Naslovna fotografija: Mitja Herga – direktor kleti Puklavec Family Wines