V nedeljo je KRAJEVNI PRAZNIK v PODGORCIH prinesel tudi kuhanje »vaškega piskra«. Kar pomeni dišeč družaben dogodek ob kuhanju…

Ljubezen gre skozi želodec in tudi vsa družabna srečanja težko minejo brez dobre hrane. In gotovo, da skupno kuhanje prinese še več užitka. Še posebej, če gre za VAŠKI PISKER in številne dobrote, ki se v piskrih kuhajo ob pravšnji meri dobre volje.
Še preden je zadišalo po Podgorch je zbrane pozdravil predsednik domače KS, Martin Kukovec in ekipam zaželel uspešno kuhanje, pri tem je dodal, da gre za 16.krajevni praznik v Podgorcih in drugo kuhanje “vaškega piskra”.

Nadzor nad kuhanjem “vaških piskrov” je prevzel priznan slovenski kuhar iz podjetja SODEXO, sicer domačin Darko Marin, ki je predlagal osnovni recept za kuhanje; VSE ostalo pa je bilo odvisno od iznajdljivosti posameznih ekip. Surovine je na predlog Darka Marina priskrbela Krajevna skupnost. Tako je vseh 10 ekip imelo na voljo: 3kilograme mesa: po kilogram svinjskega in jelenjega mesa ter kilogram dimljenih jezikov in določeno količino čebule. Začimbe in VSE kar je pač treba za boljši okus vaškega piskra so ekipe priskrbele po lastnem okusu.
10 ekip, ki so jih sestavljali člani različnih društev v Krajevni skupnosti, se je tako primerno opremilo, razlikovale so se tako po oblačilih kot po poteku kuhanja, gotovo pa je vsaka ekipa imela določeno skrivnost, ki je jed napravila boljšo od drugih…

V glavnem: Vseh 10 piskrov oziroma jedi v piskrih je bilo skrbno pripravljenih. V TREH urah, ki so bile potrebne za kuho, pa so potekale VAŠKE IGRE. V igrah je sodelovalo 9 ekip in gotovo, da je glede na različne spretnosti članov ekipe, bilo tako smeha, kot tekmovalne mrzlice. A so na KONCU vsi bili zmagovalci, je povedal predsednik KS Martin Kukovec, ter dodal, da pa je VSEM tekmovalcem, pa tudi navijačem in ostalim zbranim na dogodku “vaški pisker” več kot teknil. KUHANEGA je bilo več kot dovolj.

Za “vaški pisker” so zbirali prostovoljne prispevke. In končno zbrali 1300 evrov. Zbran denar bo krajevna skupnost namenila za plačilo šole v naravi šolarjem, ki si strošek težje privoščijo. Tako je VAŠKI PISKER imel tudi humanitarno noto.

Sicer pa je minula nedelja v Podgorci bila pestra že od jutra. Dopoldne je bilo tekmovanje v streljanju z zračno puško, tekmovanje v visečem kegljanju, turnir v malem nogometu med otroškimi ekipami, in končno VAŠKE IGRE. Dopoldne pa so si obiskovalci lahko ogledali tudi MUZEJ STANICA, ali se enostavno sprehodili med griči v praznični čas odetih Podgorcev. Na vseh dogodkih, ki so jih v Podgorcih pripravili ob svojem prazniku se je obrnilo čez 400 obiskovalcev, zadovoljno pove predsednik KS Martin Kukovec…

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 21.junija 2018 ob 20.uri.

Naslovna fotografija: PGD Podgorci