846tim zaposlenim v ormoški tovarni italijanske skupine Safilo so na zboru delavcev v tem tednu sporočili, da jih bodo 228 odpustili. Program zmanjševanja števila zaposlenih bi naj bil zaključen do konca marca. Kot poudarjajo v skupini Safilo, ki ima sedež v Padovi, gre za del strateškega načrta skupine, ki vključuje popolno preoblikovanje in modernizacijo do leta 2020. V ta namen želi Safilo okrepiti proizvodnjo v svojih tovarnah, a je za to treba najprej povečati “njihovo učinkovitost in stroškovno konkurenčnost”.
Za tovarno v Ormožu je ocena po navedbah Safila pokazala potrebo po optimizaciji organizacije, struktur, upravljanja, znižanja stroškov ter potrebo po večji okretnosti in višji stopnji prožnosti proizvodnje in storitev.
Kot jedro potrebnih sprememb v tovarni so izpostavili tehnologijo Optyl, ki uporablja patentiran material, iz katerega so proizvedeni izdelki izključno v tovarni v Ormožu. “Kljub temu da je ta tehnologija edinstvena v industriji, je sčasoma postala nekonkurenčna v smislu kombinacije stroškov in privlačnosti ponudb blagovnim znamkam, distributerjem in končnim uporabnikom,” reorganizacijo pojasnjujejo vodilni.
Zaradi tega je prišlo do padca količin pri določenih modelih in prehoda na druge materiale. Proizvodi iz teh se izdelujejo v drugih tovarnah, kar posledično vpliva na zmanjšanje količin v tovarni v Ormožu.
V primerjavi z enakim obdobjem lani tako v Ormožu proizvedejo za približno četrtino manj očal. “Ta trend se lahko nadaljuje tudi v naslednjih letih, v kolikor ne bodo izpeljani določeni ukrepi,” opozarjajo.
Tovarna v Ormožu je bila ustanovljena leta 1975 in je od leta 1996 del skupine Safilo. Leto 2015 je ormoška družba zaključila s 40 milijoni evrov prihodkov in 1,9 milijona evrov čistega dobička. Cilj reorganizacije, kot navajajo, je »ustvariti ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne v Ormožu”, kar naj bi zagotovilo njeno vlogo v dobavni verigi skupine. Ta sicer vključuje sedem tovarn. Poleg ormoške so te še v Italiji, ZDA in na Kitajskem.