V četek, 8. januarja smo se v Središču ob Dravi poslovili od člana OZVVS Ormož Viktorja Stajnka.
Viktor Stajnko je bil železničar, v času vojne za Slovenijo je vodil železniško postajo Ormož in se odločno postavili na stran branilcev domovine, ki so v neenakomernem merjenju moči vztrajali do zmage. TO in milica je potrebovala blokado prehodov z voznim parkom, zato se je Viktor Stanko odločil uporabiti vlak za blokado prehoda v Pušencih in v Ormožu.
V času vojne je bil ves čas na postaji. V njegovi odgovornosti so bile vse odločitve vezane na življenje in delo na postaji. Ko so začeli streljati na barikado na mostu in na železniško postajo, so se zaposleni umaknili v kritje in pripravili za evakuacijo, da v vojni vihri ne bi uničili najpomembnejših dokumentov in osnovnih sredstev.
Kot šef postaje je bil vse dni v službi, ker je tako velevala dolžnost, domov je odšel za kakšno uro na dan po najnujnejših opravkih. Domov se je vozil čez polja in ni tajil, da ga je bilo zares strah.
Uslužbenci železniške postaje so tudi v najhujših trenutkih sodelovali z miličniki in s pripadniki TO in naredili vse, da bi jim pomagali. S tem so veliko presegli z zakoni in pravilniki predpisano ravnanje na delovnem mestu.
Hvala Viktorju Stajnku za njegove odločitve in podporo braniteljem Ormoža v vojni za Slovenijo leta 1991.

Za člane OZVVS ORMOŽ,
Boris Vukan