V Ormožu potekajo še zadnje priprave na sobotno otvoritveno slovesnost poligona za usposabljanje gasilcev Podravske regije. Poligon v Ormožu je prvi od sedemnajstih, ki jih Gasilska zveza Slovenije (GZS) načrtuje zgraditi v prihodnjih letih po gasilskih regijah. Slovesno odprtje poligona v Ormožu bo v soboto, 27. maja, ob 10. uri, ko bo v Ormožu častna gostja in govornica ministrica za obrambo RS Andreja Katič.
Z gradnjo poligona za usposabljanje gasilcev Podravske regije na hektar velikem zemljišču, med nekdanjo ormoško tovarno sladkorja in modernizirano železniško progo, je Gasilska zveza Slovenije pričela lani jeseni. Poligon je zgrajen po tipskem načrtu, ki je enak za gradnjo vseh 17 gasilskih vadbenih centrov po Sloveniji, sicer pa gradnja potekala v režiji GZS, obveznosti ormoške gasilske zveze pa so med drugim asfaltirana površina in urejena elektrika ter voda na poligonu, vse ostalo pa je dodatna naložba in vložek GZ Ormož.
Sodobno urejen poligon med drugim sestavljajo asfaltirana ploščad, betonski stolp visok 14.5 m, tri različne vrste hidrantov ter jašek, ki bo služil za reševanje iz globin. Ob jašku je prav tako urejena ploščad, namenjena urjenju v tehnično-reševalnih vajah. V sklopu poligona sta večja zelena površina in pokrit zunanji prostor, ki bo služil kot učilnica na prostem, kar bo zagotovo posebnost poligona v Podravju, oboje pa bo služilo tekmovalnim enotam. Ob poligonu so postavljeni še sanitarni in skladiščni kontejnerji, v katerih pa bo deponirana oprema.

NA POLIGONU BO PREDSTAVLJENIH 13 DELOVNIH TOČK

Na dan otvoritve bo v celoti predstavljen namen poligona in vaj, ki jih je mogoče izpeljati na novozgrajenem poligonu. Za podrobno predstavitev delovnih točk na regijskem poligonu bo na dan otvoritve poskrbel Dušan Vižintin, član poveljstva GZS in regijski poveljnik, ki je pred sobotno otvoritvijo med drugim povedal: »Regijski gasilski vadbeni poligoni bodo namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski ravni. Na poligonu se bo izvajalo praktično usposabljanje gasilcev na tečajih za operativnega gasilca in višjega gasilca, ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Prav tako se bo poligon uporabljal za izvajanje praktičnih vaj gasilcev v obliki urjenja enot, oddelkov in skupin. Poligon izpolnjujejo pogoje za opravljanje vaj v učnih programih Gasilske zveze Slovenije. Na vadbenih poligonih bo možno izvajati vaje in tekmovanja gasilsko športnih tekmovalnih disciplin.
Regijski vadbeni poligoni bodo primerni tudi za usposabljanje ostalih pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Usposabljanja bodo izvajali lokalni inštruktorji iz vrst gasilcev, ki so usposobljeni v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje. Gasilski vodje na nivoju regij, gasilskih zvez in gasilskih društev bodo lažje spremljali procese praktičnega usposabljanja in s tem pridobili realno sliko o usposobljenost in opremljenost enot in njihovi pripravljenost.«