V prijetnem okolju gostinskega lokala PUB AKCIJA v Središču ob Dravi nocoj poteka drugi VEČER PRLEŠKE POEZIJE IN VINA 2014, ki ga organizira KUD PRASILA Središče ob Dravi, v koordinaciji predsednice HELENE SRNEC.

Uvodoma je zbrane pozdravil župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko, takoj zatem pa je bila podelitev priznanj oziroma razglasitev nagrajencev letošnjega literarnega natečaja z naslovom  “Prlekija, moj dom”.

Med štiridesetemi deli, ki so prispela na natečaj, je komisija nagradila sledeče:

1. kategorija – pesmi – OŠ
Anja Pušenjak, Ljutomer
Ana Zemljič, Ormož
Janez Henzel, Ivanjkovci
2. kategorija – zgodbi – OŠ
Urška Filipič, Ljutomer
Reja Žinko, Ljutomer
3. kategorija – pesmi – srednje šole
Nika Bedekovič, Gimnazija Ormož
Lea Rajh, Gimnazija Ormož
Alenka Pevec, Gimnazija Ormož

Sledil je literarni večer na katerem so se predstavili:
Blanka Erhartič – pesnica, ravnateljica, profesorica, urednica in pisateljica
Ravnateljica Gimnazije Ormož. Izdala je pesniški zbirki Prosti pad (spevi v verzih in prozi: izbor mladostne poezije) (2000) ter Dan, ki se ne more znočiti (2008).
Petra Kolmančič – pesnica, urednica in kulturna delavka
Zaposlena kot strokovna sodelavka (koordinatorka in organizatorka) javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor.
Med mnogimi aktivnostmi je od leta 1998 je urednica knjižne zbirke Frontier pri zavodu za umetniško produkcijo in založništvo Subkulturni azil Maribor. Pesniške zbirke: Luknja (1994), Šus v glavo (1995), Slina (1998), Uvod v poželenje (2004) ter P(l)ast za p(l)astjo (2013). Za zbirko P(l)ast za p(l)astjo je prejelo Veronikino nagrado.
Milan Petek Levokov
Dokončal študij prava v Ljubljani in dela v sodstvu. V gimnazijskih časih je objavil nekaj ljubezenskih zgodb v takratnem Zabavniku, v rubriki Skrivnosti mladih src, kasneje pa v reviji ŽiT (Življenje in tehnika). Piše znanstveno fantastiko, humor, satiro, postmoderno prozo, realistične novele za odrasle, kratko prozo za otroke in mladino ter potopisno literaturo in romane in je avtor še kar obsežnega opusa.
V pogovoru z urednikom Zavoda Droplja Robertom Titanom Felixom je predstavil zbirko kratke proze Ples kanibalov.DSC09754

Častni gost pisatelj, pesnik, prevajalec, publicist, dramatik in kulturni poročevalec Lev Detela.

Lev Detela je leta 1960 emigriral v Avstrijo, kjer je na dunajski univerzi nadaljeval pred prebegom začet študij. Od leta 1960 dela na Dunaju kot svoboden književnik in se posveča literarnemu ustvarjanju ter publicistiki. Do leta 1991 njegova dela niso izhajala v Sloveniji, izdajali pa so jih v Trstu, Celovcu, na Dunaju in v Buenos Airesu pri založbah slovenske manjšine in zdomcev. Posebnost v Detelovem ustvarjanju je, da piše v dveh jezikih. Večinoma objavlja v zamejskih in zdomskih publikacijah in založbah, sodeluje pa tudi z nemškimi, avstrijskimi in švicarskimi listi. S članki, eseji in prevodi informira nemške bralce o slovenski literaturi. Lev Detela je avtor prepoznavnega in obsežnega opusa pesniških, proznih, dramskih in esejističnih besedil. Lev Detela ureja skupaj z Wolfgangom Mayer Königom v nemškem jeziku revijo za mednarodno literaturo LOG, v kateri je v dobrih tridesetih letih izhajanja bilo natisnjeno že vidno število mednarodnih avtoric in avtorjev. V nemščino je prevedel skupaj s Petrom Kerschejem in Mileno Merlak poezijo, prozo, dnevnike in esejistiko Edvarda Kocbeka, pripravil pa je tudi izbor Panonskih pesmi Stanka Majcna.
Avstrijski zvezni predsednik (2010) je podelil na Dunaju živečemu Deteli častni naziv profesor, za zasluge na literarnem in kulturnem področju in za dolgoletno povezovalno ter posredniško delovanje med Avstrijo in Slovenijo. Za svoje literarno delo je prejel več literarnih nagrad v nemškem avstrijskem prostoru, v Trstu slovensko nagrado Vstajenje, v Celovcu pa nagrado Mohorjeve založbe za zgodovinski roman Stiska in sijaj slovenskega kneza. Za nemške tekste je dvakrat (1976 in 1989) prejel dunajsko nagrado Theodorja Körnerja, leta 1978 pa tudi nagrado Dunajskega umetnostnega sklada. Leta 1982 mu je nižjeavstrijska deželna vlada izročila pospeševalno nagrado za pesništvo.
Ob tej priložnosti mu je Barbara Podgorelec v imenu OI JSKD ORMOŽ podelila priznanje (na sliki) vecer_3
Lev Detela in predsednica KUD Prasila Helena Srnec:DSC09762
DSC09761

Kot glasbena gostja je nastopila DITKA

Ditka je pevka, kitaristka in kantavtorica s Koroške. Z glasbo se ukvarja že od malih nog. Glasbena zgodba, ki jo piše, je zanimiva kombinacija uglasbene poezije pesnikov Toneta Pavčka in Ferija Lainščka ter avtorske glasbe v angleškem jeziku. Največ sodeluje s svojim očetom Gorazdom, ki je avtor večine uglasbitev in avtorskih skladb, veliko ustvarjata skupaj, Ditka pa vedno več piše tudi sama.
Lansko leto je izšla njena prva zgoščenka, naslovljena po Lainščkovi pesmi “Ne bodi kot drugi”, ki je požela veliko pozitivnih kritik.
Ditka ima za sabo številne nastope in samostojne koncerte, uspešno pa se predstavlja tudi v tujini. Lansko leto je bila njena, povsem avtorska pesem zelo uspešna na tekmovanju UNITED KINGDOM SONGWRITING CONTEST v Angliji, na katerem se je v kategoriji kantavtorjev med 5000 prispelimi skladbami s celega sveta uvrstila v finale, letos pa se je Ditka že trikrat predstavila z nastopi na Dunaju.
DSC09764

DSC09765

Razen dobrot za dušo, pa je v ponudbi bilo tudi kar nekaj dobrot za suha grla. S svojim pridelkom so se predstavili znani PRLEŠKI VINARJI:

Turistično vinogradniška kmetija Hlebec, Kog 108, 2276 Kog
P&F Jeruzalem Ormož, Kolodvorska 11, 2270 Ormož
Vinogradništvo in vinarstvo Štampar, Kajžar 43, 2275 Miklavž pri Ormožu

S svojimi unikatnimi izdelki je prisoten tudi Boris Majcen iz Savec (Občina Sv. Tomaž), v ponudbi pa so tudi knjige gostujočih avtorjev.

Razen nastopajočih pesnikov in pisateljev, smo nekatere videli tudi med publiko. Med temi je bil tudi Božidar RADOŠ, ki pravi, da je tik pred izdajo svoje četrte knjige, čaka namreč na tisk v Celovcu. Kot je dodal, jo bo z veseljem predstavil tudi Ormožanom.