TURISTIČNO DRUŠTVO SVETI TOMAŽ praznuje 20.obletnico delovanja. Tako so v organizaciji tamkajšnje Turistične pisarne in članov društva minulo nedeljo pripravili PRVO ocenjevanje postržjač (opolenk). Domačinke in domačini so jih na ocenjevanje prinesli že dopoldan. Rezultate pa so razglasili popoldne na slovesnosti, ki je potekala ob domači kulturni dvorani. Zbrane sta najprej pozdravila predsednik TD Sveti Tomaž Denis Krajnc in župan Mirko Cvetko, zgodovino TD pa je predstavila Raušl Kosi Raušl, domača turistična delavka. Povedala je, da je društvo bilo ustanovljeno 23.februarja 1998. Iniciativni odbor so sestavljali Alenka Čurin Janžekovič, Marjan Janžekovič, Anica Rajh, Marta Breznik, Anica Kovačič, Jožica Rep, Vinko Megla, Anica Megla, Zvonko Meško in Vlado Kovačič. Društvo je takoj začelo z delom. Tako že 20 let skrbijo za urejeno okolje, organizirajo čistilne akcije in različne družabne dogodke od pustovanja do postavitve klopotca, martinovanja, ocenjevanja vin in podobno. Prvi predsednik društva je bil Vinko Megla, nato je društvo vodila Veronika Jeromelj, za njo pa Minka Lorenčič. V času predsedovanja Lorenčičeve so v društvu ustanovili še sekcijo KURENTI. Vse do danes so predsedniške funkcije opravljali še Alojz Rakuša, Mirko Cvetko, Silva Viher, Vanja Cizerl vse do danes, ko je predsednik društva Denis Krajnc. Vmes je znotraj društva bila ustanovljena še sekcija »Pivski bratje«.
Nekaj spominov je v nadaljevanju prireditve nanizala še dolgoletna predsednica Veronika Jeromelj, ki je društvu predsedovala kar 8 let. Pod njenim vodstvom so v občini postavili krajevne table z grbi vasi.
V kulturnem programu so nastopili domači muzikanti, skeč sta pripravila domačina Jani in Boštjan, zaplesali pa so tudi člani Folklorne skupine DU Sveti Tomaž.
Višek prireditve je bila razglasitev rezultatov ocenjenih postržjač (opolenk). Komisija, ki ni imela ravno enostavnega dela, je ocenila 10 postržjač. Podelila je 9 zlatih in eno srebrno priznanje, ki so jih prejeli: OŠ Sveti Tomaž, Ida Lovrec, Minka Brumen, Družina Cvetko (župan), Monika Meško, Pavla Hebar & Stanka Sirc, ter Marija Majcen, ki je za eno postržjačo prejela zlato, za drugo pa srebrno priznanje.
Organizatorji so s številom postržjač, ki so jih domačinke in domačini prinesli na ocenjevanje bili zadovoljni. Čeprav so jih pričakovali še več. Ampak glede na to, da je ocenjevanje potekalo PRVIČ, je odziv bil dober, je povedala Blanka Kosi Raušl, ki dodaja, da verjame, da bo ocenjevanje postalo tradicionalno, in da bo enkrat tudi preseglo meje domače občine.
Glede na praznovanje obletnice Turističnega društva so člani vse zbrane tudi brezplačno pogostili s postržjačami in hladnimi napitki.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 10. maja 2018.