Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne 28. 12. 2016, do 7. ure dne 29. 12. 2016 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke s področja javne varnosti:

SREDA 28. 12. 2016:

Ob 6:20 uri so policisti opravili ogled poškodovanja pri osnovni šoli Sveti Tomaž, kjer so neznanci poškodovali luči na novoletni jelki. Policisti zbirajo obvestila za neznanimi storilci.

Napoved aktivnosti za četrtek, dne 29. 12. 2016:
– Ob rednem delu bodo policisti izvajali kontrole v cestnem prometu z poudarkom na psihofizičnem stanju voznikov.

Uporaba pirotehničnih sredstev v času novoletnih praznikov – obvestilo

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov lahko prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje. Ob tej priložnosti želimo opozoriti vse občane, predvsem pa starše otrok, na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov.

Policisti bodo tudi v letošnjem letu skupaj z osnovnimi šolami izvedli projekt “Bodi zvezda, ne meči petard«, z namenom zmanjšati negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od 19. pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 1. januarjem. Zakon določa, da so prepovedani prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Globa za kršitve določb zakona za posameznika oz. fizično osebo je od 400 do 1.200 evrov.

Naj bodo prazniki varni, brez kršitev in telesnih poškodb zaradi nepravilne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.