V petek se je Ormožu začel 18. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki je trajal do nedelje. V torek, 12. julija pa se festival je že preselil festival preselil v svoje rodno mesto, Ljutomer in se bo zaključil v soboto, 16.julija. Posebna novost letošnjega festivala bo Prleški pločnik slavnih, na katerem bo po vzoru Hollywooda zasijalo deset zvezd z imeni slavnih, ki so bodisi obiskali Ljutomer ali sodelovali na predhodnih Grossmanovih festivalih:

Tudi 18. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina se je – že tretje leto zapored – pričel v Ormožu. V bistvu mu je čarobna okolica gradu, predvsem pa grajska klet – Unterhund odlična odskočna deska za dogajanja, ki jih prinaša prve dni v Ormož in kasneje v svoj rodni Ljutomer. Dogajanja v petek so se začela ob 15.uri; s tako imenovano »Subkulturno tržnico«, pred gradom, kjer bilo moč kupiti nove in rabljene nosilce zvoka in slike, knjige, stripe ter široko paleto različnih unikatnih izdelkov; se okrepčati s specialetiteto Aleša Žganjarja, ali nazdraviti z rujnim katerega od domačih oziroma sodelujočih vinogradnikov.
Od 15.ure naprej pa si je v Grajskem kinu že bilo možno ogledati blok kratkih filmov, ki so jih posneli mladi prleški filmski navdušenci iz OŠ Ljutomer, Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Gimnazije Ormož ter zmagovalni film Male delavnice groze 2020 Najini vrtovi v režiji Vida Voršiča. Nato pa prvi blok tekmovalnega programa za najboljši kratki film, ki mu namenijo Slakovega hudega mačka. Prav tako v Grajskem kinu pa je po uradni otvoritvi festivala bila projekcija iz tekmovalnega programa za najboljši glasbeni dokumentarec za nagrado Hrupni maček: “Zgodba o Cymande. Vmes je v Unterhundu bila na ogled projekcija izvrstnega avstralskega dokumentarca “Onkraj puščave”, ki je bil pisan na kožo oboževalcem Pobesnelega Maxa, kasneje pa še filmska poslastica z naslovom “Nosferatu”, ki jo je pred 100 leti ustvaril režiser Friedrich Wilhelm Murnau. Projekcijo je na klavirju v živo spremljal maestro Mitja Reichenberg.

Otvoritev 18. Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina je bila ob 18.uri pred Grajsko pristavo, kjer je tudi že bilo vse na red za kino na prostem.
Prisotni so se držali stojnic z vinsko postrežbo, nekaj zaradi sence, nekaj pa zaradi dejstva, da je festival namenjen tudi vinu. Razen moderatorja Andreja Mernika je prisotne najprej pozdravil Marko Mehtsun – soorganizator festivala, ki je tudi eden izmed idejnih očetov festivala, in poleg Ormoškega gibanja GPS, »krivec«, da se festival dogaja tudi v Ormožu.
Festival sicer že od vsega začetka organizira stalna ekipa: vodja programa in direktor festivala je Tomaž Horvat, Marko Mehtsun, ki skrbi za oblikovanje spletne strani in knjižice, Miha Mehtsun, ki je tudi urednik in pisec programske knjižice ter zadolžen za vse prevode, tako filmov kot spletnih tekstov in knjižice, Kristijan Paal, ki velja za enciklopedijo filmov na dveh nogah in najbolj kritično oko med nami, Tomislav Glavica je odgovoren za program glasbenih dokumentarcev ter Igor Kernel, ki je zadolžen za mladinski filmski program. Ne smem pozabiti omeniti ekipe, ki vsako leto snuje in organizira naš obsežni spremljevalni program, med katerimi so Borut Horvat, Peter Beznec in Petja Kolenko.
Za markom Mehtsunom sta zbrane pozdravila še Irma Murad, podžupanja občine Ormož in Niko Miholič, podžupan občine Ljutomer, ki zadovoljstva nad dejstvom, da Grossmanov festival veliko prinaša tako Ljutomeru kot Ormožu, tako v smislu promocije obeh občin kot sodelovanja. Za trud sta se zahvalila organizatorjem, ki vztrajajo in so v letih do danes festival pripeljali na nivo svetovnih filmskih festivalov.
Potem, ko se je nad Ormož spustil večer pa sta na dvorišču Grajske pristave bila na ogled še dva filma: najprej film “Nočna mora v Ulici brestov” v prisotnosti častnega gosta festivala, režiserja Jacka Sholderja.
Dogajanja so se nadaljevala v soboto: Sobotni program so zaključili s projekcijo odlične ameriške horror komedije “Volkodlak med nami«.

Sicer pa FESTIVAL, ki so ga poimenovali po avtorju prvih filmskih posnetkov Karolu Grossmannu (rojenem leta 1864), letos ponuja pet celovečercev, ki se potegujejo za glavno nagrado hudi maček, sedem glasbenih dokumentarcev, ki so v tekmi za hrupnega mačka, in 25 kratkih filmov, razvrščenih v sekciji Slakov hudi maček.
Poleg tega festival prinaša še 18 aktualnih žanrskih filmov zunaj tekmovalnega programa in retrospektivo korejskega žanrskega filma. Otroke in mlade pa festival privablja s programom Začarani kino. V času festivala so v Ljutomeru odkrili tudi prleški pločnik slavnih filmskih ustvarjalcev, ki so v letih do danes obiskali Ljutomer. Poleg številnih delavnic in drugih dejavnosti pa je na sporedu še tradicionalna zombi parada, ki jo bo pospremil Pihalni orkester Ljutomer, ki bo tako obeležil svojo 100-letnico obstoja.

Več z otvoritve festivala v Ormožu v oddaji UTRIP ORMOŽA, 14. julija 2022 ob 20.uri.