ROKOMET, 1. NLB Leasing liga, 2. SRL:
Zmagi Ormožanov in Velikonedeljčanov

Za nami je izjemno pester športni vikend. Rokometaši v Prvi NLB Leasing ligi so odigrali tekme 5. kroga. Krog je ponudil nekaj izjemno zanimivih tekem. Ena najbolj vročih je bila odigrana na Hardeku, kjer sta se pomerila tretjeuvrščeni Koper in četrtouvrščeni Jeruzalem. Več kot 400 zbranih gledalcev v Ormožu je videlo izjemno tekmo s srečnim koncem za domačine, ki so do zmage prišli še četrtič v sezoni in ostajajo eno največjih pozitivnih presenečenj sezone. V goste trdnjave Hardek je prišla zasedba Kopra, ki je pred tem kot novinec v ligi na štirih tekmah slavila in si z maksimalnim izkupičkom točk delila najvišja mesta z Celjem in Gorenjem. Zasedba Kopra, katero uspešno vodi Zoran Jovičič, je v preteklih treh letih na 57 tekmah državnega prvenstva dosegla 54 zmag, 1 remi in le dva poraza. Impozanten podatek, čeprav so Primorci nastopali v drugi in v 1. B ligi.
Zakaj so Primorci tako visoko uvrščeni so dokazali tudi na Hardeku. Od prve sekunde naprej sta obe ekipi zaigrali čvrsto v obrambi. Posledica tega so bile do 8. minute, kar štiri izključitve na koprski strani in rumeni karton trenerju Jovičiču. Izkušeni Vinarji so bogato izkoristili dva igralca več v polju in povedli s 4 : 1. Avtor treh od uvodnih štirih zadetkov Jeruzalema je bil Rok Žuran, ki pa nato do konca več ni zatresel mreže nasprotnika. Lahkih golov na tekmi ni bilo, le dva protinapada so izvedli Koprčani preko Uroša Rapotca, ki je bil polovično uspešen. Goste vodstvo domačinov sploh ni zmedlo in so nadaljevali v svojem ritmu. Čvrsto v obrambi, pametno v napadu, kar jih je popeljalo v 14. minuti do izenačenja na pet. Po uvodnih zadetkih Žurana z razdalje so Koprčani ormoškega ostrostrelca pokrivali nekoliko bolj globoko, kar je s pridom izkoristil krožni napadalec Jeruzalema Danijel Mesarić, ki je do odmora dosegel kar štiri zadetke ter iztržil tri sedemmetrovke. Slednje je znova odlično izvajal prvi strelec lige Bojan Čudič in tudi po njegovi zaslugi so gostitelji na odmor odšli s tremi zadetki prednosti (14 : 11). V nadaljevanju so Vinarji v svojih rokah držali prednost enega do treh zadetkov, v 47. minuti pa je levoroki Gal Cirar zadel za najvišjo prednost štirih zadetkov na tekmi (23 : 19). Le za trenutek so varovanci trenerja Saše Prapotnika pomislili, da je odpor žilavega nasprotnika zlomljen, že je prišlo do preobrata. Kopru je uspela serija kar petih zaporednih zadetkov in v 53. minuti je Adam Bratkovič zadel za +1 (24 : 23). Sledile so dramatične minute, katere je težko opisati. Koper je še dvakrat povedel za gol (25 : 24 in 26 : 25). Zadnje štiri zadetke za Jeruzalem je dosegel Čudič, ki je dvakrat bil uspešen iz igre in dvakrat iz sedemmetrovke. Zadnjo sedemmetrovko za zmago S 27 : 26 je suvereno za hrbet poslal Juretu Vranu, enemu najboljših vratarjev lige, ki pa je tokrat bil daleč od svojega povprečja obramb do tekme na Hardeku. 40 sekund je ostalo Kopru za napad in za izenačenje. Poskus z levega krila Rapotca je zaustavil Tomislav Balent, ki pa je nato najprej zapustil svoj kazenski prostor in po podaji Čudiča stekel v protinapad, kjer mu je Rapotec izza hrbta ukradel žogo in Koper je znova imel napad za izenačenje. Po ogledu posnetka pa pri dvoboju Balent – Rapotec ni šlo za kontakt in bi žoga po napačni podaji koprskega kapetana morala ostati v posesti Jeruzalema. Istega mnenja nista bila sodnika Žitnik in Košir, ki sta v popolni zmedi oz. šoku v dvorani dosodila žogo Kopru.
Zadnji poskus Nina Grzentiča je na srečo Vinarjev blokiral mladinski reprezentant Jure Kocbek in pričelo se je veliko slavje v trdnjavi Hardek. Tekma, da te kap. S srečnim koncem za Jeruzalem.
IZJAVE:
Uroš Rapotec (Koper): Naš cilj v tej sezoni je prikazati lep rokomet. To mislim, da nam je v Ormožu uspelo. Sreča gor, sreča dol. Danes je bila naklonjena Ormožu. Pred tekmo smo si želeli, da ostanemo v stiku z domačini vse do konca in da jih poskušamo nato presenetiti. Žal nam ni uspelo. Čestitke Jeruzalemu na zmagi.
Danijel Mesarić (Jeruzalem Ormož): To je najlepše darilo za moj rojstni dan. Zmaga, super ambijent, številni moji prijatelji, ki so me prišli pogledat. Super. V 2. polčasu smo imeli krizo, ki smo jo uspešno prebrodili. Pustili smo srce na igrišču. Napaka Balenta. Vsem se lahko to zgodi. To je napaka, ki bi nas lahko stala točke.
Saša Prapotnik (trener Jeruzalem Ormož): Najprej bi pohvalil svoje dečke, ki so res odgarali to tekmo. Zahvalil bi se odlični publiki in upam, da bo tako na vsaki naši tekmi. Zaslužili smo si to zmago. Glede šova vratarja Balenta se je vse dobro končalo in verjamem, da je to dobra šola za vse nas in upam, da se mu to ne bo nikoli več zgodilo. Trdnjava Hardek ostaja letos trdnjava in upam, da bo tako do konca sezone.
Še nekaj statističnih podatkov. Domači vratar Balent je zbral 9 obramb. Sedem obramb je zbral Vran in dve Tine Ponikvar. Pri domačih je prvi strelec lige Čudič dosegel enajst zadetkov. Mesarić je dodal pet, Gal Cirar pa je svojo minutažo izkoristil s štirimi goli. Pri poražencih sedem golov Žige Smolnika, pet Aleksa Vlaha in Rapotca.
V petek 9. oktobra ob 18.30 uri Vinarji v tekmi 6. kroga gostujejo v Ljubljani pri Slovanu.

Tekma med Ormožani in Koprčani bo predvajana na KTV Ormož v sredo 7. 10. ob 20.00 uri.

2. SRL, 1. krog:
Težko priborjena, a pomembna zmaga

Sezono v drugi slovenski ligi so uspešno pričeli tudi rokometaši Velike Nedelje Carrere Optyl. V 1. krogu so na domačih tleh pred okrog 100 gledalci premagali Pomurje iz Murske Sobote. Domačini so se veselili zmage s 26 : 24. V 1. polčasu je gostiteljem uspelo največ voditi za tri zadetke, na odmor pa so varovanci trenerja Matjaža Hanželiča odšli s prednostjo dveh zadetkov (13 : 11).
Višjo prednost gostiteljem so preprečile številne tehnične napake in zapravljene priložnosti v zaključkih napadov. Na srečo Velike Nedelje so obilno grešili na nasprotni strani tudi rokometaši Pomurja, katere vodi kot trener Ormožan Neno Potočnjak. V nadaljevanju so bolje pričeli gostje in večkrat celo izenačili izid, nazadnje pri izidu 18 : 18. Do konca tekme so z boljšo predstavo Velikonedeljčani višali svojo prednost. Najvišja je znašala pet zadetkov, 26 : 21. Ko se je zdelo, da je zmagovalec jasen so domačini kljub igralcu ali celo dvema več zaigrali katastrofalno in Pomurje se je približalo le na dva zadetka zaostanka. Škoda za slabo končnico, vendar na srečo Velike Nedelje je Pomurju zmanjkalo časa za preobrat.
Pri Veliki Nedelji je Damir Mavrič dosegel devet, Vid Lukman šest in Peter Zorec štiri zadetke. Pri Pomurju šest zadetkov Luke Zavodnika, pet Gregorja Gregoreca in štirje Vasje Kozelja.
V 2. krogu je pred Veliko Nedeljo v soboto 10. oktobra ob 19.00 uri gostovanje pri Radovljici.