Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7.00 ure dne 31. 7. 2015, do 7.00 ure dne 3. 8. 2015, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 31. 7. 2015

Ob 15:00 smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije (povoženje divjadi) na lokalni cesti izven naselja Godeninci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila trčil v srno in si poškodoval vozilo. Izdano je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.

Ob 18:32 smo v kraju Hum pri Ormožu zasegli kombinirano vozilo vozniku, kateri je vozil vozilo v času, ko je imel veljaven ukrep prepovedi vožnje. Kršitelj se bo zagovarjal na pristojnem sodišču.

Ob 22:23 smo v Sejancih obravnavali dogodek. Voznica osebnega avtomobila je trčila v srno in si poškodovala vozilo.

SOBOTA 1. 8. 2015

Ob 7:44 smo na lokalni cesti na Hujbarju, v križišču za Desnjak, obravnavali dogodek v cestnem prometu. Voznica osebnega avtomobila je trčila v srno in si pri tem poškodovala vozilo. Izdano ji je bilo obvestilo o odstopu od ogleda kraja.

Ob 14:48 nas je občanka iz Senešcev obvestila, da je v svoji stanovanjski hiši zalotila dva neznana moška, od kateri je eden stikal po prostorih. Ko sta jo zagledala, sta peš zbežala v smeri kraja Senešči. Osebi nista bile izsledeni. Vlomilci in tatovi niso na dopustu, zato v prilogi pošiljamo nekaj preventivnih nasvetov.

Med 22:10 in 23:30 uro smo v Ormožu imeli v postopku tri osebe, katerim smo zasegli posušene rastlinske dele rjavo zelene barve. Zaseženi predmeti bodo poslani na testiranje in v kolikor bo ugotovljeno, da gre za prepovedano drogo, bomo proti storilcem ukrepali v skladu z zakonom o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Ob 03:10 je patrulja na območju naselja Savci ustavljala voznika osebnega avtomobila, kateri pa na svetlobne in zvočne signale ni ustavil. Vozilo je bilo ustavljeno na naslovu kršitelja, ki je na območju PP Ptuj. Na kraj je prišla pristojna policijska enota, katera je prevzela postopek in opravila preizkus alkoholiziranosti, kateri je pokazal 0.46 miligrama na liter alkohola v izdihanem zraku. Kršitelju izdan na kraju plačilni nalog tudi zaradi nedostojnega vedenja do policistov.

NEDELJA 2. 8. 2015

Ob 08:08 smo v enoti sprejeli predlog za pregon kaznivega dejanja tatvine, ki se je zgodila na območju Ljutomera. Zato bomo zadevo odstopili na PP Ljutomer.

Ob 14:50 smo opravili ogled kraja prometne nesreče z udeležbo divjadi na regionalni cesti v Mihalovcih. Patrulja je na kraju zadevo zaključila z odstopom od ogleda.

Ob 18.35 smo posredovali v Gornjih Ključarovcih pri sosedskem sporu. Bili so napoteni na zasebno tožbo.

Ob 22.35 smo posredovali v Veliki Nedelji, kjer je bivši partner žalil bivšo partnerko in na njo kričal. Izdan mu je bil plačilni nalog.

Napoved aktivnosti za ponedeljek, dne 3. 8. 2015:

– Med 7.00 in 13.00 uro bomo opravljali meritve hitrosti z mobilnim radarjem,
– Prav tako bomo ob rednem delu opravljali meritve hitrosti v cestnem prometu, z laserskim merilnikom hitrosti.

PRIPRAVILA: Mitja Novak, policist I in Edvard Cvetko, komandir PP ORMOŽ

Vlomilci in tatovi niso na dopustu – preventivni nasveti policije

Poleti se nas veliko odpravi na krajše ali daljše počitnice. Da bi poletni oddih preživeli čimbolj prijetno in varno, vam policisti svetujemo, da še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov. S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil, drzni ropi ipd. Objavljamo nekaj koristnih nasvetov in priporočil, saj lahko za varnost svojega premoženja največ naredite sami!

Zavarujte se pred vlomom v stanovanje ali hišo

Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše, pa tudi vikende, iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni. “Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …

Zato pred daljšo odsotnostjo z doma:
• zaklenite vrata in zaprite okna,
• predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),
• vklopite alarmno napravo,
• ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
• ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
• o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih ?),
• poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov?.)
• doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
• ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
• z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
• povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
• preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,
• zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Če ostanete doma (zlasti to velja za starejše osebe in otroke), pa:
• zaklepajte vrata,
• ne odpirajte vrat neznancem,
• varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami,
• Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Naj vaš avtomobil ne postane tarča tatov!

Naj vaše vozilo na parkirišču ne postane tarča tatov in vlomilcev. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček … Tudi odvzemi motornih vozil so pogosti, zlasti tistih višjega cenovnega razreda ali slabše varovanih, parkiranih na neosvetljenih mestih, v odprtih garažah …
• Svoja vozila zato primerno zavarujte.
• Izogibajte se parkiranju na slabo ali neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.
• V vozilih na vidnih mestih (policah, sedežih) ne puščajte denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.
• Zaščitite avtoradio.
• Zaprite vsa okna in vrata ter zaklenite vozilo in prtljažnik, pa tudi volan in pokrov posode za gorivo.
• Vklopite alarmno napravo.
• Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila, ki je parkiran zunaj, na prostem.
• Ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (avtopralnice, na servisu …); preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.
• Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če zapustite vozilo le za hip.

Tudi koles ne puščajte nezavarovanih!

Kolesa, predvsem v poletnih mesecih, so pogosta tarča storilcev kaznivih dejanj, ki vaše kolo uporabijo le za vožnjo, za rezervne dele ali za nadaljnjo prodajo. Te tatvine so najbolj pogoste v strnjenih naseljih večstanovanjskih zgradb in kadar so kolesa slabo zavarovana, tako pred vhodi v zgradbe kot v kolesarnicah in kleteh. Priporočamo vam, da:
• kolesa po uporabi skrbno zaklenete v za to namenjene prostore (kolesarnice, kletni prostori),
• uporabite dodatne ključavnice za kolesa,
• tudi elektronska naprava za varovanje koles, ki je v prodaji, je vse pogostejši primeren način varovanja,
• ob nakupu kolesa si zapišite serijsko številko okvirja, znamko, tip barvo, značilnosti kolesa in skrbno hranite dokumentacijo

Tatvine in drzne tatvine, ulični ropi

Tatvine, zlasti t. i. priložnostne tatvine, sodijo med najpogostejša kazniva dejanja. Z odloženo denarnico na pultu v trgovini, z vozilom v pogonu, ko na hitro “skočimo” po sladoled, z odloženo kamero in fotoaparatom na plaži, medtem ko veselo čofotamo v vodi, storilce kratko malo “privabljamo”. Na samozaščitno ravnanje ne smemo pozabiti niti, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo.

V vsakem primeru vam svetujemo, da upoštevate naslednja priporočila:
• ne puščajte torbic brez nadzora ali varstva;
• v javnosti ne razkazujte denarja, kartic in drugih vrednejših predmetov;
• ne puščajte ključev stanovanja in vozil na neprimernih mestih;
• pazite na svoje otroke; poučite jih, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici (naj se obrnejo na policiste, varnostnike ali reditelje);
• poskrbite tudi za lastno varnost in se izogibajte temnim ulicam, podhodom in dvomljivim lokalom;
• pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah bodite pozorni na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo;
• denar in dokumente imejte pri sebi na ustreznih mestih (v notranjem žepu ali okoli pasu), predvsem zaradi žeparjev;
• tudi predmetov, kot so fotoaparati, kamere, mobilni telefoni, osebni nakit, kolesa, surfi idr. ne puščajte brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni;
• med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem;
• na letališčih, avtobusnih in železniških postajah, kjer se običajno naenkrat zadržuje veliko ljudi, bodite pozorni na svojo prtljago. Zavedajte se tudi, da lahko vidno označena prtljaga z imenom in priimkom ter naslovom nepridipravu izda podatek, kje je prazno stanovanje.

Nepridipravi na plažah, ob bazenih

Nepridipravi na plažah in bazenih, zlasti, kadar je gneča, za razliko od kopalcev ne počivajo, temveč “delajo”. Vsako leto je na plažah veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov, ki jih ljudje nosijo s sabo na plažo. Med sproščenim poležavanjem ob vodi ali živahnim čofotanjem v njej namreč kar prekmalu pozabimo, da smo na plaži pustili ležati torbo povsem brez nadzora. Vrednejših predmetov zato ne nosite na plažo!

Priložnostne tatvine z dvorišč stanovanjskih hiš

Žal je še vedno prepogosto naivno mišljenje, da nam naključni obiskovalci z našega dvorišča ne bodo odtujili stvari, vozil … Tudi na gradbiščih novogradenj je različno orodje, gradbeni material idr. pogosto nezavarovano in zato lahka tarča tatov.
Svetujemo vam, da:
• v okolici stanovanjskih hiš ne puščate nezavarovanega orodja niti koles, koles z motorjem ali odprtih osebnih vozil;
• na dvorišču stanovanjske hiše namestite senzorske luči;
• morebitne akviziterje in druge nepoznane osebe, ki vas sprašujejo za informacije, s pogledom spremljajte vse do odhoda z vašega dvorišča;
• po delu na novogradnji skrbno zaklenite orodje v za to primeren prostor.

Storilci v trgovinah jemljejo različne stvari. Med najpogosteje odtujenimi predmeti so oblačila, tehnični predmeti, hrana, pijača, cigarete ipd. Da bi zavarovali premoženje v trgovinah, je priporočljivo:
• v trgovski lokal namestiti videokamere in ogledala ter elektronske pasti na vrednejše predmete,
• zagotoviti stalno prisotnost vsaj enega prodajalca.

Tatvine iz pisarn

Pisarne so kraj, kjer storilci iščejo predvsem denar, čeke, kreditne in druge kartice. Odklenjena pisarna je med vašo odsotnostjo hitro dostopna tudi nepovabljenim osebam. Zato:
• v pisarnah na vidnih mestih ne puščajte denarnic ali odprtih predalov,
• torbice raje shranjujte v predale ali omare,
• svojo pisarno, ko jo zapustite, po možnosti zaklenite, saj nepoklicanim osebam niso dostopni le vaši predmeti, ampak tudi morebitna poslovna dokumentacija.

Če kljub vsemu postanete oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo!

Tatvino, vlom v vozilo ali stanovanje ali kakšen drug neprijeten dogodek takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.
Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več – pomembnejša naj bo vaša lastna varnost!
Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.
Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čimveč podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal …

Želimo vam prijetno in varno preživljanje poletnega dopusta in počitnic,
policisti PP ORMOŽ