Na velikonočno soboto je po vseh župnijah potekal blagoslov velikonočnih jedi. Pa ne samo v cerkvah, duhovniki se odpravijo tudi do kapelic in križev, kjer s košarami velikonočnih jedi počakajo verniki.
Na PRERADU ( občina Dornava ) je ob križu ob domačiji Martina Horvata (Prerad 41) jedi blagoslovil pater Jožef Osvald,minorit iz Ptuja, ki je priskočil na pomoč domačemu župniku na Polenšaku.

DSC08981

Pisanke za najmlajše:

DSC08985

Pater Jože Osvald si je vzel tudi čas za rokovanje, na sliki z domačinom Markom:

DSC08986


Kaj predstavljajo jedi, ki jih nosimo k blagoslovu?

Potica predstavlja Kristusovo krono, pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane, hren simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ, ponekod dajo v velikonočno košaro pomaranče, ki so simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis, šunka in meso pa sta Jezusovo telo. Po različnih delih Slovenije pa dodajo tudi kakšne svoje značilne jedi.

Zbrani na obredu blagoslovitve jedi ob križu na Preradu:

DSC08977

DSC08978
Križ na Preradu ima dolgo zgodovino. V zahvalo srečni vrnitvi iz prve svetovne vojne ga je dal postaviti prednik Martina Horvata, krajanom pa skozi čas pomeni neredko postojanko ob cesti, ki vodi mimo. Gre za trenutke, ko si ob pogledu nanj spočijemo oči in duši privoščimo kanček novega upanja.
Križ so krajani obnovili leta 2008, ko je vanj udarila strela. Sicer pa zanj še vedno skrbi družina Martina Horvata.

Martin Horvat in njegova življenjska sopotnica Slavica:
DSC08987