V organizaciji Občine Ormož je danes popoldne v Domu kulture potekala proslava ob MATERINSKEM DNEVU. Proslavo je koordinirala IRMA MURAD (ravnateljica OŠ SVETI TOMAŽ) in poskrbela za pester program v katerem so nastopili: učenci OŠ ORMOŽ, učenci GLASBENE ŠOLE ORMOŽ, Folklorna skupina VRTCA ORMOŽ, Folklorna skupina VRTCA MIKLAVŽ pri ORMOŽU,  šolski ansambel OŠ SVETI TOMAŽ ter pevca MINEA GABROVEC in IVAN ŠVAJGL.   Nastopajoči so dali vse od sebe in svojim materam skozi pesem, izbrane verze, glasbo in ples še enkrat dokazali hvaležnost in ljubezen.  Na odhodu iz dvorane pa so vse mame prejele še srčke z različnimi vzpodbudnimi verzi, ki so jih izdelali ormoški osnovnošolci pod mentorstvom Alenke Šalamon.

O “materinskem dnevu”:

Slovenija je edina na svetu, ki ga 25.marca praznuje materinski dan!   Dan, ki  bi naj bil priložnost za   izkazovanje pozornosti, hvaležnosti in priznanje materam za njihovo poslanstvo.  In  –  od časa do časa se je le  dobro spomniti in razmisliti  o vlogi materinstva, ki življenje ženske nedvomno izmed vseh vlog  najbolj zaznamuje, tako z naravnega, socialnega in ekonomskega vidika.

Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, pri katerem gre za Marijin praznik, ki se praznuje devet mesecev pred božičem. Korenine praznik vleče iz ameriškega ženskega socialnega gibanja v 19. stoletju, v Evropo pa se je razširil po 1. svetovni vojni.        Po drugi svetovni vojni je materinski dan pri nas zasenčil dan žena, 8. marca, v 90. letih prejšnjega stoletja,  po osamosvojitvi Slovenije pa je znova začel dobivati veljavo in prostor v javnem življenju.      Danes  materinstvo  ni več samoumevna in enostavna odločitev. Problem brezposlenosti,  ter pritisk z ustvarjanjem kariere in materialnih dobrin,     so dejavniki, ki so v Sloveniji v zadnjih desetletjih povprečno starost ob rojstvu prvega otroka močno povišali. Sploh pa se matere odločajo za manj otrok. Število žensk z izkušnjo materinstva se v Sloveniji sicer povečuje, vendar rodijo vse manj otrok. Po statističnih podatkih je lani v Sloveniji bilo nekaj več kot 670.000 mater. V letu 2017 so bile matere pri nas ob rojstvu prvega otroka stare povprečno 29 let in 4 mesece.  Lani so rodile okrog 19.700 otrok.  Polovica mater je rodila prvič, več kot tretjina pa drugič, ostale pa so povile tretjega ali četrtega otroka.

Naslovna slika: Osnovnošolka Luna med nastopom