Na Svetinjah v Krajevni skupnosti Ivanjkovci so v soboto imeli tradicionalni že 13.Praznik trgatve, ki ga organizira tamkajšnje Turistično kulturno društvo v sodelovanju s podjetjem Holermous iz Ormoža.

Dogajanja so se na Svetinjah začela pozno popoldne. Ko pa so obiskovalci prihajali iz vseh strani jih je skoraj zagotovo najprej prevzel omamen vonj! Kajti golaža, ki sta bila v konkurenci za naziv „golaž praznika trgatve“ sta se že kuhala.
Ob enem kotlu so se gnetli predstavniki Mesnice ŠPIRALA iz Bukovcev – občina Markovci; ob drugem pa Mitja Zadravec – lastnik Ekološke kmetije Zadravec iz Miklavža pri Ormožu z družino, in kuhar, ki si ga je Zadravec za to priložnost pripeljal iz Prekmurja! Govora je bilo o prleško-prekmurskem golažu, kar bi lahko bila garancija za nekaj izredno dobrega !

Družina Zadravec s kuharjem (od leve proti desni): Kuhar - Tibor Koenje, Mitja Zadravec, Irena Zadravec, Jan in Blaž Zadravec (Foto: Karolina Putarek)

Predstavniki Mesnice ŠPIRALA Bukovci (občina Markovci) Foto: Karolina Putarek

Okrog kotlov z dišečima golažoma se je kar gnetlo radovednežev (Foto:Karolina Putarek)

Kakorkoli – na koncu sta oba kotla ostala popolnoma prazna! Komisija se je trudila na vse načine, iskala nianse in podrobnosti – ampak je na koncu obupala, ter razglasila, da je izid neodločen, da sta oba golaža enako dobra
– in oba „golaža praznika trgatve 2011“.

Med tem, ko smo od kuharjev poskušali izvedeti to in ono – in se ob kotlih iz katerih je omamno dišalo, zadržali kar nekaj časa – pa so se na prizorišču že začele polniti stojnice. Domači ponudniki so razstavili to in ono ter obiskovalcem ponudili paleto domačih izdelkov in spominkov. Takoj po 18-tih pa se je na odru v šotoru že začel tudi kulturni program, ki so ga je poleg domače godbe, pripravili člani Turistično kulturnega društva Ivanjkovci. V sklopu dogajanj na odru so razglasili tudi najlepše urejeno vas v Krajevni skupnosti Ivanjkovci. Čast je letos pripadla Lahoncem, je povedala predsednica komisije Anka Zorman. Na drugo mesto so se uvrstili Ivanjkovci in na tretje Cerovec.

Zaigrala je Ljudska godba Ivanjkovci ( Foto: Karolina Putarek)

Stojnice ponujajo .... (Foto: Karolina Putarek)

Ponudba je bila pestra (Foto: Karolina Putarek)

Matija Bratuša iz Središča ob Dravi s svojimi klopotci (Foto:Karolina Putarek)

Paša za oči: Potomka najstarejše vinske trte na svetu (modra kavčina), ki so jo zasadili pred šestimi leti ob Svetinjski kleti, je letos bogato obrodila(Foto:Karolina Putarek)

S 13.praznikom trgatve na Svetinjah so tako v Krajevni skupnosti Ivanjkovci zaključili s prireditvami v okviru krajevnega praznika, ki so potekale vse od konca avgusta.
Med vsemi kulturnimi, športnimi in predvsem družabnimi prireditvami, ki so potekale v okviru Krajevnega praznika je bila najbolj množično obiskana osrednja proslava ob prazniku; ko so zaslužnim krajanom podelili tudi priznanja. Letos so jih prejeli dolgoletni Svetinjski župnik Janez Goergner, Marta Magdič – učiteljica; Zinka Lukman – vzgojiteljica; Jože Lah, dolgoletni aktivni član Turistično-kulturnega društva Ivanjkovci in Branko Viher – dolgoletni gasilec.

Še nekaj utrinkov s Praznika trgatve: