Javna razvojna agencija Ormož je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev Jeruzalem, tudi letos organizirala ocenjevanje vin za »Naj špricar 2015« in ocenjevanje »mladih vin«. 22 članska komisija je skupaj ocenila kar 76 vzorcev.

Ocenjevanje vin za »Naj špricar 2015« in ocenjevanje »mladih vin«, spada v praznovanje Martinovega v Ormožu. Ocenjevanje tradicionalno poteka v gostišču Brenholc na Jeruzalemu, kar takšnemu ocenjevanju daje še poseben čar. Letos je k zavzetosti tako strokovne kot komisije potrošnikov pripomogel tudi prelep jesenski dan – in ni dvoma, da so ocenjevalci dali vse od sebe. Strokovno komisijo je sestavljalo 10 vrhunskih enologov; 12 članov pa je sestavljalo komisijo potrošnikov oziroma poznavalcev. V petek ob 9.uri so se najprej sestali na delovnem zajtrku, ob katerem so se srečali s prvimi napotki za ocenjevanje in bili deležni pozdravov organizatorjev ocenjevanja in pozdrava predsednika ocenjevalne komisije doc. dr. Mojmira Wondre.
Sledila je razporeditev ob ocenjevalnih mizah in seznanitev s pravilnikom ocenjevanja.
Najprej so ocenjevali vina za »Naj špricar«. Ocenili so 26 vzorcev. Po kosilu pa so ocenili še 50 vzorcev »mladih vin«.
Med vini za »naj špricar« je strokovna komisija na tretje mesto uvrstila Janževec iz Radgonskih goric, drugo mesto je dobila Zvrst vinogradništva Leskovar, prvo mesto pa »Jeruzalemčan« podjetja P&F Jeruzalem Ormož.
Potrošniška komisija je med vina za »naj špricar« na tretje mesto prav tako uvrstila Janževec iz Radgonskih goric, drugo mesto je zasedel Haložan iz Ptujske kleti in prvo mesto pa je dosegel »Urbanski biser« iz Vinogradništva Cmrečnjak iz sosednje Hrvaške.
Med mladimi vini je tretje mesto zasedlo Vinogradništvo Leskovar z vzorcem Muškat otonela, drugo mesto je osvojil vzorec Laškega rizlinga pozne trgatve Stanka Pesrla in prvo mesto Rumeni muškat P&F Jeruzalem Ormož.

Ocenjevanje je bilo mednarodno, saj so v ocenjevanje tudi letos vključili vina iz sosednje Hrvaške. S projektom ocenjevanja vin za »Naj špricar« namreč sodelovanje z hrvaškimi vinarji v smislu promocije ŠIPONA dobiva novo dimenzijo. Korak po korak, razmišljajo organizatorji. Verjamejo, da bodo kmalu na ocenjevanje vin za »Naj špricar« vzorce prinesli tudi Avstrijci, tudi Madžari… kmalu pa vsi skupaj spoznali, da nas lahko združijo tudi vina oziroma izmejava vinskih izkušenj. Podelitev priznanj bo v petek, ob 17.uri v Grajski pristavi in predstavja eno izmed prireditev v okviru ormoškega Martinovanja.
DSC00888

DSC00887

DSC00886

DSC00885

DSC00884

DSC00883

DSC00881

DSC00878

DSC00877
Fotografije: Vukašin Nikolić