Tudi letošnji 3. december bo minil pod geslom Ta veseli dan kulture, kar je domiselno izpeljano iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Spet bodo svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi in ustanove, zvrstile se bodo brezplačne predstave, koncerti, predavanja, vodenja po razstavah in podobno.
Na pobudo Ministrstva za kulturo smo Dan odprtih vrat slovenske kulture prvič obeležili leta 2000 ob dvestoletnici pesnikovega rojstva in tudi dobro desetletje pozneje je namen akcije še vedno na različne načine približati raznovrstne kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi.
France Prešeren, največji slovenski pesnik in naš najpomembnejši romantik, bi letos praznoval dvestotrinajsti rojstni dan, v njegov spomin pa torej 3.decembra, njegov rojstni dan slavi slovenska kultura.
Kulturne ustanove, ki so se tudi letos množično odzvale pobudi ministrstva za kulturo, pripravljajo skupno več kot 300 dogodkov v skoraj 70 krajih po Sloveniji. Med temi dogodki je tudi možnost brezplačnega vodenega ogleda stalnih zbirk v gradu Ormož, v tamkajšnji Grajski pristavi in v gradu Velika Nedelja, ki jo ponuja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož. Ogledi so možni med 8.00 in 15.uro.