… pa so za nami tudi že prvomajski prazniki! Različnih praznovanj je vse naokrog bilo kar nekaj. Na večer pred PRVIM majem pa so spet zagoreli kresovi. V Ormožu so kresovanje pripravil neutrudni ormoški gasilci v sodelovanju z Občino in podjetjem FAGUS GIS.

Organizatorji so kresovanje pripravili na čistini ob Grajski pristavi. 21-ta ura je bila tista, ko bi dogodek naj zaživel, čeprav so se obiskovalci začeli zbirati takoj, ko se je stemnilo. Običaj kurjenja kresov ima v slovenski kulturi dolgo zgodovino. Zakurijo jih ob različnih tradicionalnih dogodkih, ampak prvomajski nosijo poseben pomen. So družaben dogodek na večer pred 1.majem, ki je vse od leta 1890 praznik delavcev. Gasilci so kres prižgali petnajst minut čez 21-to, in kmalu je zagorel v vsej svoji veličini.

Kres je nekoč bil povezan z verovanjem

Prižiganje velikega ognja je običaj, ki so ga povzele mnoge kulture po vsem svetu, tudi slovenska. Kres je bil včasih povezan z verovanjem, s soncem, s prižiganjem in ugašanjem luči, s prehajanjem zimskega v poletni čas in obratno. Izhaja iz starih verovanj, ko so ljudje verjeli, da soncu s prižiganjem ognja pomagajo pri uravnavanju njegove moči. Danes kresovi niso več verski obredi, ampak predvsem družabno dogajanje.
Običaj se ohranja že več kot 100 let in tradicija se je ponovila tudi letos. Kresove so ponekod spremljali koncerti, tudi sindikalni govori. Glavno pa je druženje. V Ormožu so gasilci poskrbeli tudi za jedačo in pijačo.