Društvo Starodobnikov Miklavž pri Ormožu je minulo nedeljo v avgustu na Krčevini organiziralo tekmovanje v oranju s starodobnimi traktorji in starodobnimi plugi. Za pokale in prehodni pokal Društva STARODOBNIKOV Miklavž pri Ormožu je letos tekmovalo kar 25 oračev:

Glavni namen takšnih tekmovanj je prikaz bogate tehnične dediščine, ki glede – na požrtvovalne ljubitelje starodobnikov ne bo zamrla; gotovo pa gre za še eno prijetno druženje in priložnost za izmenjavo izkušenj s področja ohranjanja starodobne kmetijske mehanizacije. Da imajo takšna srečanja oziroma tekmovanja velik pomen, pravi predsednik Slovenske veteranske avto- moto zveze Slovenije Franc Škrjanec, ki je imel nalogo, da »zaštarta« tekmovanje.
Da je zanimanje za takšna tekmovanja veliko, dokazuje tudi število obiskovalcev prireditve. Vsako leto jih prihaja vse več, kar veseli tudi vodstvo domače Krajevne skupnosti Miklavž pri Ormožu, pa je dodal predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč.
Organizatorji pa so bili posebej navdušeni nad številom tekmovalcev, saj se jih je za tekmovanje v oranju odločilo kar 25. Gre za rekordno število, je dejal predsednik Starodobnikov Miklavž pri Ormožu Vinko Mikložič, ki meni, da je k temu najbrž pripomoglo tudi to, da je takšno tekmovanje na Krčevini ostalo edino v Sloveniji. Tekmovanja v oranju s starodobnimi traktorji in s starodobni plugi potekajo po v naprej znanih pravilih, ki jih določi organizator, še pojasni Mikložič, najpomembnejša veščina, na katero je pozorna komisija, pa je ravna in enakomerno globoka brazda. Oranje seveda poteka pod budnim očesom strokovne komisije, ki ji je letos že drugič predsedoval poznavalec – predsednik Strojnega krožka Ormož MIRKO KOSI. Vse skupaj se je začelo s poskusnimi oranji, za starodobni plug je poprijela tudi podžupanja Irma Murad… Vedeti je treba, da delo ni ravno enostavno, da je potrebno precej prakse, a tudi moči, saj je takšen starinski plug potrebno tudi pošteno potiskati, predvsem, če so ga vlekli konji ali krave.
Po uradnem štartu so tekmovalci imeli 2 uri časa, da so zorali njivo dolgo 40 metrov in široko 6 metrov.

Višek dogajanja je bila razglasitev rezultatov. Še pred tem pa nastop članov Društva »Dornavski cigani«, ki so bili posebni gostje prireditve, a najbrž tudi spremstvo enega od tekmovalcev. In ravno MIRAN BRENHOLC iz Dornave je bil zmagovalec tekmovanja. Prejel je pokal za 1.mesto in tudi prehodni pokal Društva Starodobnikov.
Medalje in pokale sta tekmovalcem podelila župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in predsednik Kluba starodobnikov Miklavž pri Ormožu Vinko Mikložič.
Pokal za DRUGO mesto je prejel ANDREJ LAŠIČ iz Cirkovcev, pokal za tretje mesto pa domačin FRANC ŠEK – član društva Starodobnikov Miklavž pri Ormožu.
Po podelitvi medalj in pokalov pa še zdaleč ni bilo vsega konec. Sledilo je druženje ob dobroti iz kotla, napitkih in ob glasbi domačih muzikantov…
Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 25. avgusta 2022 ob 20.uri.