V torek, 8.maja, na mednarodni dan RDEČEGA KRIŽA in RDEČEGA POLMESECA so v Ormožu z odprtjem razstave v avli občinske zgradbe in slovesnostjo obeležili 70 let delovanja Območnega združenja RKS Ormož in 20 let Meobčinske LAS. Uvod v slovesnost ob jubileju je bila otvoritev razstave z naslovom “Vse za zdravje in blaginjo skupnosti”, ki jo je ob 150 letnici delovanja Rdečega križa Slovenije pripravil Zgodovinski arhiv na Ptuju. Avtorica dela razstave v vitrinah pa je Majda Botolin Vaupotič iz Območnega združenja RKS Ormož. Razstava na ogled prinaša vrsto fotografij in dokumentov, ki ponazarjajo delovanje Rdečega križa na slovenskih tleh. Gotovo, da so dolgih 152 let delovanja Rdečega križa na Slovenskem zaznamovale mnoge družbeno–politične spremembe, katerim se je Rdeči križ ves čas prilagajal in nemoteno izvajal svoje humanitarno poslanstvo, širil svoje dejavnosti in izobraževal. »Tako je zavest o solidarnosti prišla v vsako slovensko vas in kmalu so se začela ustanavljati društva«, je povedala Nataša Majerič Kekec iz Zgodovinskega arhiva Ptuj, ki je predstavila razstavo in zgodovino RK na Slovenskem.
Po otvoritvi razstave, ki jo je odprla predsednica Območnega združenja RK Ormož, Blanka Kosi Raušl, se je dogajanje preselilo v Belo dvorano grajske pristave, kjer so si zbrani, med katerimi je bil tudi župan občine Ormož Alojz Sok, najprej ogledali film o začetkih Rdečega križa in o njegovem idejnem očetu, švicarskem humanistu Henriju Dunantu, rojenem 8.maja leta l828, tako njegov rojstni datum velja za mednarodni dan Rdečega križa.
Slavnostna govornica na slovesnosti je bila dolgoletna predsednica Območnega združenja Rdečega križa Ormož in prva predsednica Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti Majda Keček, ki je spregovorila o zgodovini RDEČEGA KRIŽA na Slovenskem. »Tudi na Ormoškem ima delovanje RK bogato tradicijo«, je dejala Majda Keček in nadaljevala, da se poslanstvo RK tudi tod okrog kaže v pomoči osebam v socialnih ali drugih stiskah, v skrbi za bolne in begunce. OZ RK ima 10 Krajevnih organizacij in skupaj 1680 članov, ki delujejo po temeljnih načelih in izvajajo sprejete programe: od vzgoje mladih po osnovnih šolah, preventive, letovanja za socialno šibkejše do drugih humanitarnih dejavnosti.
OZ RKS ORMOŽ po zakonu izvaja tudi različne dejavnosti, kot so organizacija krvodajalskih akcij, tečaji prve pomoči, izpite iz prve pomoči, pomoč pri elementarnih nesrečah, poizvedovanja in drugo.
OZ RK Ormož se odziva tudi na aktualno problematiko v okolju, tako je pred dvajsetimi leti bila ustanovljena LAS za preprečevanje zasvojenosti in leta 2008 v sodelovanju s Psihiatrično bolnišnico tudi društvo Spominčica za pomoč ljudem z demenco.

Tako kot na odprtju razstave v avli občinske zgradbe, so tudi na slovesnosti v Grajski pristavi program popestrile učenke GŠ Ormož, v nadaljevanju pa je zbrane pozdravil še član glavnega odbora RK Slovenije Alojz Kovačič in Območnemu združenju izročil priznanje, ki ga je prevzela predsednica Območnega združenja Blanka Kosi Raušl, ki pa je bila naslednja govornica. Spregovorila je o prostovoljstvu, ki je v tem vse bolj ranljivem svetu, ki se sooča z različnimi krizami vse bolj dobrodošlo. »Različne aktivnosti prostovoljcev, ki delujejo znotraj RK pa so poroštvo in pa upanje, da smo resnično prava humanitarna organizacija«, je med drugim dejala.
Predsednica se je spomnila tudi nekaterih bivših predsednic Območnega združenja, ki so pri delovanju RK v občinah Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi s svojim delom pustile poseben pečat: To so bile Mira Frangež, Gabrijela Kuhar, Majda Keček in Milena Zorčič.
Slovesnost se je zaključila s pogostitvijo in druženjem ter z možnostjo ogleda razstave likovnih in literarnih del, ki so prispela na natečaj z naslovom »Ker nam ni vseeno«.

Naslovna fotografija: (z leve) Blanka Kosi Raušl, Alojz Kovačič, Majda Keček, Alojz Sok

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA v četrtek, 17. maja 2018 ob 20.uri.