Dan po premieri filma KRESNIK – OGNJENO IZROČILO v Ljubljani, so si film ogledali tudi sošolci igralca ALJAŽA ŠIMUNIČA, devetošolca na OŠ MIKLAVŽ PRI ORMOŽU. Film so si v miklavškem domu kulture ogledali tudi starši ter gostje, med katerimi so bili tudi župan občine Ormož Alojz Sok ter režiser filma DAVID SIPOŠ in TIM ŽIBRAT, ki je prispeval filmsko glasbo.

Film, za katerega sta scenarij napisala ameriška avtorica Brandie Coonis in slovenski ustvarjalec Jernej Kastelec, glasbo pa prispevala Tim Žibrat in Danilo Kapel, so posneli lani avgusta v Sajevcah v Kostanjevici na Krki.

Glavne vloge so odigrali mladi igralci, ki so jih izbrali na avdiciji izmed 100 prijavljenih. To sta poleg našega domačina Aljaža Šimuniča še Cene Skrt in Domen Jančič. V vlogi njihovega dedka pa je nastopil priznani igralec Dare Valič. Z njim je režiser David Sipoš sodeloval že pri svojem prvem kratkem filmu Ura (2008). Naslovno pesem je zapela Maja Keuc.

Pri filmu je sicer sodelovalo okoli 100 ljudi, poleg profesionalnih filmarjev tudi veliko prostovoljcev. Film je postal popularen že pred dokončanjem, predvsem zaradi zelo odmevne in izjemno uspešne kampanje zbiranja finančnih sredstev na Kickstarterju in zaradi predstavitve v Cannesu. Zanimivo, da je Kresnik prvi slovenski projekt na Kickstarterju, ki so ga večinsko (dvotretjinsko) finančno podprli Slovenci.

DSC09394

Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta minulega stoletja. V središču filmske zgodbe so trije dečki, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, slovanskega boga Kresnika, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti. Film je tako v prvi vrsti namenjen mladini, saj jih nagovarja s temami, kot so odraščanje, samostojnost, prijateljstvo, zvestoba ter samozavest in pogum.

Skozi žanr fantazije so v filmu predstavljeni motivi slovanske mitologije. Z njimi so po Sipoševih besedah želeli obuditi in opozoriti “na bogato mitologijo, ki jo imamo”. Kot je poudaril, “imamo tudi mi legende, mite ter strukture bogov in različnih vilinskih bitij”.

Pred ogledom filma so zbrani v Miklaškem domu kulture prisluhnili pogovoru z igralcem Aljažem, režiserjem ter glasbenikom. In dobili veliko zanimivih odgovorov o delu pri filmu.

Sicer pa je ogled filma pomenil tudi zaključno prireditev ob izteku šolskega leta. Zbrane sta nagovorila ravnatelj OŠ Miklavž pri Ormožu Vlado Hebar in župan občine Ormož Alojz Sok; najboljšim učencem pa so podelili tudi pohvale.

 

DSC09401Alojz Sok, župan (prvi z desne) na prireditvi