Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne 30. 11. 2016, do 7. ure dne 1. 12. 2016 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke s področja javne varnosti:

SREDA 30. 11. 2016:

Ob 22:12 uri smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v naselju Zamušani. Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani voznik, neznanega vozila trčil v pravilno vozeče vozilo. Policisti poizvedujejo za pobeglim voznikom in vozilom in mu bo ob izsleditvi izdan plačilni nalog.

Ob 23:03 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije dogodek na lokalni cesti v naselju Podgorci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila trčila v srno in si poškodoval vozilo. Izdano je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.


Napoved aktivnosti za četrtek, dne 1. 12. 2016:

– Ob rednem delu bodo policisti opravljali meritve hitrosti v cestnem prometu in opravljali preizkuse voznikov z alkotestom.

OPOZORILO OZ. NASVET POLICISTOV:
V Uradnem listu RS, št. 68/2016, sta bila objavljena Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-C) in Zakon o dopolnitvah Zakona o motornih vozilih (ZMV-B).

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa spreminja pojem “kolo”. Po novi definiciji pojma, se bodo vsa ostala vozila, ki ne bodo sodila pod kolo, uvrstila pod moped. V to kategorijo bodo sodila tudi do zdaj problematična kolesa s pomožnim motorjem. Spremembe določajo tudi obvezno uporabo kolesarske čelade pri vožnji kolesa za voznike do 18 let starosti. Prav tako za vse voznike določa uporabo čelade (lahko tudi kolesarske) na mopedih, katerih konstrukcijska hitrost ne presega hitrosti 25 km/h. Zaradi novega pojma kolesa, se spreminja 95. in 99. člen ZPrCP, ki obravnava pogoje za udeležbo mopedov v cestnem prometu. Predpis začne veljati 19. novembra 2016.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o motornih vozilih spreminja 31. in 50. člen ZMV. Spremembe se nanašajo na pogoje za registracijo mopedov in roke za izvedbo tehničnih pregledov vozil. Začetek veljavnosti predpisa je 19. november 2016, določba o registraciji mopedov, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h se začne uporabljati po 1. maju 2017.

PRIPRAVILA:
Jože Čuš, policist I
in Edvard Cvetko, komandir