Združenje rejcev prašičev Ormož in Društvo Antonovanje na Kogu sta lani v novembru razpisala 10. natečaj za izbor najboljšega likovnega, literarnega dela, fotografije ali filmčka na temo »reja prašičev« (ljudski običaji, koline, pravljice o prašičkih, življenje in prehranjevanje prašičev, prašički v prihodnosti in podobno) na območju Prlekije in Međimurja. Natačaj je namenjen otrokom v vrtcih, osnovnošolcem PRVE in DRUGE triade ter Osnovni šoli Stanka Vraza; osnovnošolcem TRETJE triade in srednjim šolam.
Na natečaj je prispelo skupaj 129 likovnih del in en video film. Med vsemi deli, žal ni bilo nobenega literarnega prispevka ali fotografije, razočarano ugotavljajo organizatorji, čeprav tudi letos po TREM najboljšim delom iz vseh ŠTIRIH kategorij namenjajo mikavne nagrade.
Rok za dostavo del je bil 5.januar, danes pa se je tudi že sestala komisija, ki je vsa dela strokovno pregledala in iz vsake kategorije izbrala najboljša. Komisijo so sestavljali poznavalci in strokovnjaki, ki so med vsemi prispelimi deli po kategorijah izbrali najboljše:

Iz VRTCEV je prispelo 45 likovnih del. Tri najboljše so bile sledeče:
1. Nejc Novak, 3 leta in 8 mesecev, vrtec Ivanjkovci: »Pujsek peče torto«
2. Stella Novak, 5 let 6 mesecev, vrtec Ivanjkovci: »Pujs in njegova družina«
3. Jan Horvat, 5 let, vrtec Navihanček, skupina Pedenjped, Središče ob Dravi: »Pujs«

Iz PRVE in DRUGE triade osnovnošolcev je prispelo 71 likovnik del. Zaradi številčnosti, se je komisija odločila, da podeli prvo, ter 2 drugi in 2 tretji nagradi:
1. Jan Čurin, 8 let, OŠ Miklavž pri Ormožu: »Prašičereja«
2. Miša Tomažič, 6 let, OŠ Miklavž pri Ormožu: »Blatna kopel s pujsi«
2. Niko Novak, 10 let, OŠ Miklavž pri Ormožu: »Poroka«
3. Lana Marinič, 8 let, OŠ Miklavž pri Ormožu, podružnica Kog: »Ku-ku«
3. Aleks Kocjan, 6 let, OŠ Miklavž pri Ormožu: »Pujsi«

Iz TRETJE triade osnovnošolcev pa je komisija med 6 prispelimi likovnimi deli izbrala sledeča tri najboljša:
1. Tjaša Slavinec, 12 let, OŠ Ivanjkovci: »V nebesih«
2. Martin Dogša, 12 let, OŠ Ivanjkovci: »Boško Buha«
3. Katja Pučko, 12 let, OŠ Ivanjkovci: »Zimski spust«

Iz OŠ »Stanka Vraza« je na natečaj prispelo 7 likovnih del. Med temi je komisijo prepričala risbica
Mateja Pleha, 12 let, z naslovom: »Pujs Jazbec«

Komisija si je ogledala in nagradila tudi filmček Aleša Štrucla, 12 let (7.razred) z naslovom »Koline« (posnetek obarjanja).

Tako nagrajena kot vsa ostala prispela likovna dela mladih umetnikov ter filmček Aleša Štrucla bodo predstavljena na razstavi, ki bo na ogled postavljena od 13.do 15.januarja v prostorih Osnovne šole na Kogu. Nagrade bodo podelili na ČURKARIJADI, ki bo v šolski telovadnici potekala v soboto, 13.januarja s pričetkom ob 14.uri.