Društvo Antonovanje na Kogu je včeraj organiziralo tradicionalno senzorično ocenjevanje čurk. Čurke sta ocenjevali dve komisiji: Strovnka in komisija potrošnikov. Komisija, glede na kvaliteto izdelkov, ni imela enostavnega dela:

Ob prazniku sv. Antona Puščavnika na Kogu že od nekdaj pripravljajo različne prireditve. Vse se je začelo skoraj pred stoletjem, ko se je na Antonovo proščenje na Kogu romalo iz oddaljenih krajev.
Z željo, da pa se običaji ob godu svetnika Antona ohranijo tudi bodočim rodovom, in da se v praznovanje vključi čim več že skoraj pozabljenih navad iz preteklosti, so leta 2010 na Kogu ustanovili Društvo Antonovanje na Kogu. Od ustanovitve Društvo skrbi za celoletno promocijo turističnih, kulinaričnih, kulturnih in verskih dogodkov na Kogu.
Tako tudi letošnje Antonovanje na Kogu prinaša vrsto zanimivih dogodkov, ki so jih razporedili na več dni.

Med dogodki je tako bilo tudi tradicionalno ocenjevanje čurk oziroma Čurkarijada. Ocenjevanje čurk Društvo Antonovanje pripravlja v sodelovanju s KGZS Ptuj – s Kmetijsko svetovalno službo Ormož, z Združenjem rejcev prašičev Ormož in Združenjem predelovalcev mesa Ormož.
Čurke sta po senzorični metodi ocenjevali dve komisiji: ena je bila strokovna, ki ji je predsedoval Peter Pribožič – specialist za prašičerejo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj; druga pa je bila komisija potrošnikov, ki ji je predsedovala poznavalka in blogerka, sicer »vikendašica« na Kogu Vanja Mramor. Komisiji sta ocenili 25 vzorcev, od tega 13 črnih čurk, 8 sivih in štiri bele oziroma prosene (kot tudi rečemo). Pri črnih čurkah je strokovna komisija podelila 5 zlatih priznanj, komisija potrošnikov 4 zlate. Pri sivih čurkah so se v strokovni komisiji odločili, da podelijo dve zlati priznanji, komisija potrošnikov je sivim črkam podelila štiri. Pri belih čurkah pa sta obe komisiji podelili po eno zlato priznanje.

Fotografiji:
Komisijo potrošnikov so sestavljali, z desne: Franjo Soldat – predsednik Udruge kulturne baštine “Međimurska gruda” Dujnkovec (Hrvaška), Vanja Mramor – blogerka, poznavalka; Dragica Florjanič – predsednica Turističnega Društva Središče ob Dravi, Karolina Putarek – novinarka KTV ORMOŽ. Kasneje sta se komisiji pridružila še Natalija Fajfar – novinarka Radia Prlek in Peter Kirič – direktor Javnega zavoda za informiranje Ormož (Radio Prlek):

Že na ocenjevanju je bilo jasno, da na ni bilo slabe čurke. Gre samo za nianse, ki rezultirajo zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Podrobnosti pa bodo znane na ČURKARIJADI, jutri (v soboto) ob 15.uri.