Kljub ukrepom za zaščito pred Covidom 19 se Kogovčani tradicionalnemu ANTONOVANJU ne bodo odrekli. Odločili so se, da prireditev prilagodijo razmeram in ji namenijo vsaj en dan, in to v nedeljo 17. januarja, ko goduje njihov zavetnik Anton Puščavnik.

Dogajanja se bodo pričela ob 8. uri z mašo v domači cerkvi Svetega Bolfenka. Mašo za žive in mrtve prašičerejce ter zdravje pri živini bo daroval salezijanski duhovnik PETER PUČNIK, ki svoje salezijansko delo že šesto leto opravlja v Veržeju kot direktor Zavoda Marianum Veržej in predstojnik salezijanske skupnosti Veržej.
Njegovo poslanstvo predstavlja delo z družinami in mladimi ter skrb za delovanje Zavoda Marianum Veržej. Pred tem je deloval kot vzgojitelj v dijaškem domu – Domu Janeza Boska, kot profesor na Gimnaziji Želimlje in pozneje kot vodja Glasbene šole Rakovnik.
Mašo boste s pomočjo KTV ORMOŽ lahko spremljali »v živo« na FACEBOOK profilu DRUŠTVA ANTONOVANJE NA KOGU. Posnetek maše pa bo na programu KTV ORMOŽ v nedeljo ob 13.uri.

Takoj po maši, predvidoma ob 9.uri bo na Kogu že začela delovati razmeram strogo prilagojena tržnica, kamor si boste lahko prišli kupit čurke, ali kakšno drugo domačo dobroto iz ponudbe na tržnici in jo odnesli domov. Gre za sistem »čurka to go« oziroma »čurka za zraven«. Tržnica bo delovala do 16.ure.

Nagrada za fotografijo s čurko ŽIVI PRAŠIČ

Istočasno bo v teku dneva potekal »Slovenski dan čurk«, ki bo (seveda) tudi potekal virtualno. Zamisel je takšna, da pošljete oziroma, da na profil ANTONOVANJE NA KOGU na FACEBOOKU prilepite svojo fotografijo ( ali selfi) s čurko. Izmed fotografij, ki bodo na FACEBOOKU objavljene do 18.00 ure bodo organizatorji izžrebali avtorja, ki bo za nagrado prejel živega prašiča! Žrebanje bo potekalo takoj po 18.uri, sodelujejo pa lahko zainteresirani iz cele Slovenije.

Na Facebooku profilu DRUŠTVA ANTONOVANJE NA KOGU pa bo potekala tudi virtualna razstava likovnih del in fotografij šolarjev Podružnične šole na KOGU, obiskovalci profila bodo lahko glasovali za najboljšo risbo in fotografijo, ki bo s strani organizatorjev tudi primerno nagrajena.

Še več dogajanj

V teku dneva bo virtualno (preko Facebooka) potekalo še nekaj dogodkov, med temi bo predstavitev knjige pesmi Marka Kočarja in fotografij Cirila Ambroža z naslovom FRTJUC; potem nagovor MATJAŠEKA I. KOGOVSKEGA ter virtualno srečanje kuharskih mojstrov, ki bodo pripravljali čurke in podobne domače jedi na več načinov in se oglašali iz večih koncev Slovenije. Potekal bo tudi kviz na temo čurke in koline, ki ga pripravljata LU in MC ORMOŽ. Pripravljajo tudi javljanja s tržnice na Kogu in podobno.

Društvo ANTONOVANJE NA KOGU tako obljublja pestro »Antonovo nedeljo« in vas vabi, da dogajanja spremljate na Facebooku, na njihovem profilu.

Pri tehnični izvedbi jim bo pomagal MC ORMOŽ, kjer bo glavni studio, kot pravijo, ter dodajajo, da pa bo izvedba letošnjega ANTONOVANJA gotovo velika nova izkušnja tako v tehničnem kot organizacijskem smislu. KTV ORMOŽ bo sodelovala pri snemanju svete maše, pa tudi sicer se bomo potrudili zabeležiti čim več dogajanj.

Organizatorji vas vabijo k spremljanju dogajanj in seveda k sodelovanju, če bo le možno pa pridite po friško slastno čurko na KOG (v nedeljo od 9. do 16. ure).