Društvo Antonovanje na Kogu je včeraj (četrtek, 12. januarja) izvedlo ocenjevanje čurk ali kašnatih klobas. V dvorani na Kogu sta strokovna komisija in komisija potrošnikov ocenili skupno 21 vzorcev od 11 proizvajalcev. Komisijo so najbolj navdušile črne čurke, ki je bilo tudi največ, 11. Ocenili so tudi 6 sivih in 4 bele čurke. Kakovost je na visokem nivoju, še vedno pa se da kaj izboljšati.

Od 21 vzorcev čurk jih je bilo kar 11 ocenjenih za zlato priznanje, 7 za srebrno, 2 za bronasto in eden prejme priznanje za sodelovanje. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom Irene Kos, svetovalke specialistke za področje predelave mesa na kmetiji na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje, je podelila naslednja priznanja: pri črnih čurkah sedem zlatih, dve srebrni in dve bronasti; pri sivih tri zlate in tri srebrna ter pri belih eno zlato in dve srebrni, en vzorec je prejel priznanje za sodelovanje. »Na splošno lahko rečemo, da so bile čurke v letošnjem letu zelo dobre kakovosti, sploh po zunanjem izgledu in po sami izdelavi, res lahko pohvalimo proizvajalce. Najboljše smo ocenili črne čurke, pri sivih čurkah je bilo opaziti nekoliko manj povezan nadev, za bele čurke pa bi lahko rekla, da je bila kakovost nekoliko slabša od prejšnjih let,« je dejala Irena Kos. Komisija je ocenjevala zunanji izgled, sestavo prereza, barvo prereza, teksturo, vonj in okus.

Štiričlanska komisija potrošnikov, ki ji je predsedovala Vanja Mramor, vinska sommelierka in organizatorka vinsko-kulinaričnih dogodkov, je pri črnih čurkah podelila 4 zlata, 4 srebrna in 3 bronasta priznanja. Pri sivih 4 zlata in 2 srebrni, ter pri belih 2 zlati in 2 srebrni. »Se mi zdi super zgodba za prepoznavnost Prlekije in na splošno čurk – kašnatih klobas, ki jih večina ljudi ne pozna tako dobro, kot si zaslužijo. Super so za kombinacijo z vini, tako s suhimi, polsladkimi kot tudi s sladkimi,« je dejala Vanja Mramor.

In kdo je pripravil najboljše čurke po mnenju strokovne komisije? Dopolnilna dejavnost na Kmetiji Renate Požgan Bubek iz Godenincev – prejeli so zlata priznanja za črno, sivo in belo čurko. Mesnica Manči, Renate Požgan Bubek, s. p., je prejela zlati priznanji za črno in sivo čurko ter srebrno za belo.

Zlata priznanja za črne čurke so še prejeli: Gospodinjstvo Ernest – »Borčijeva basa« iz Domžal, Gospodinjstvo Franjo Šlebnik iz Šalovcev, Gostilna pr’ Matičku iz Kranja, Kmetija Perc – Romana Perc iz Vodrancev ter kmetija Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru.

Zlato priznanje za sivo čurko je še prejela Kmetija Antona Kolariča iz Obreža. Ostali vzorci so prejeli srebrno ali bronasto priznanje in priznanje za sodelovanje.

Člani, ki so v komisiji že več let, opažajo velik napredek v 13-letni zgodovini ocenjevanja čurk na Kogu. Čeprav je bilo letos malo manj vzorcev kot prejšnja leta, so v Društvu Antonovanje na Kogu zadovoljni z udeležbo. Predsednik društva Slavko Perc je dejal: »Bodimo zadovoljni, kajti rezultati so dobri.«

Priznanja kmetom oz. proizvajalcem bodo podeljena to soboto, 14. januarja, ob 14.30, na Kogu na osrednji Čurkarijadi s kulinaričnim razvajanjem.