Naslovna fotografija: Štefan Hozyan

Praznovanju 5. občinskega praznika se je pridružila tudi Glasbena šola Ormož. Ne samo s številnimi  nastopi Pihalnega orkestra, tudi z baletno predstavo, ki so jo pripravile baletke baletnega oddelka Glasbene šole in baletke iz baletne pripravnice po vodstvom mentorja baletnika Štefana Iona Banice.   V predstavi z naslovom »Večer na grajskem dvoru« iz baletne predstave PAQUITA je plesal tudi mentor Štefan Ion Banice in posebna gostja baletka Gaja Štomajer. Predstavo si je ogledal tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, vse baletke pa nagradil s šopki.

Baletna predstava “Večer na grajskem dvoru” je iz drugega dejanja baletne predstave PAQUITA, ki je sicer balet v dveh dejanjih in treh prizorih.

Paquita je delo francoskega skladatelja Édouarda Deldeveza in baletnega mojstra pariške Opere Josepha Mazilierja.  Balet pariške opere ga je prvič predstavil 1. aprila 1846 in je bil na repertoarju  kar 5 let – do leta 1851.

Leta 1847 so Paquito prvič izvedli tudi v Rusiji za Carski balet v Sankt Peterburgu, avtorja Mariusa Petipe in Pierre-Frédéric Malavergn,  kar je bilo prvo delo, ki ga je Marius Petipa kdaj postavil v Rusiji. Leta 1881 je Marius Petipa oživil balet, mu dodal nove skladbe, ki jih je posebej za to delo napisal Ludwig Minkus.

Zgodba iz Paquite se dogaja  med Napoleonovo okupacijo v Španiji.   Junakinja je mlado dekle Paquita,  ki je plemenitega rodu. Tega sicer ne ve, ker so jo, ko je bila dojenček ugrabili Romi.
Paquita reši življenje mlademu francoskemu častniku Lucienu d’Hervillyju, ki ga je želel ubiti ciganski poglavar.

In Lucienovi rešitvi v čast na dvoru priredijo svečani večer, kjer častnik Paquiti v zahvalo podari  medaljon.  In ko Paquita prejme medaljon odkrije, da je plemiškega rodu.  Na plesnem večeru se Paquita in častnik Lucien zaljubita in čez čas tudi poročita.

 

Baletno predstavo »Večer na grajskem dvoru« si boste kmalu lahko ogledali v tudi sporedu KTV ORMOŽ.