Budina pri Ptuju:
11.kurentov skok naznanil 51.kurentovanje na Ptuju

Točno okrog polnoči je v Budini pri Ptuju skočil prvi kurent in gromko zazvonil v 51. KURENTOVANJE na Ptuju. Glasni dogodek je poleg obiskovalcev in radovednežev pospremilo tudi več sto kurentov, ki so tako na zelo svojevrsten in hkrati zelo tradicionalen način uradno odprli pestro pustno ptujsko dogajanje.
Po starodavnem običaju si namreč lahko kurenti svojo opravo, s katero odganjajo zlo, nadenejo šele na svečnico, ki je letos nastopila danes ob polnoči. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija se je zbralo veliko radovednež, nekateri prihajajo tja že leta in jim to predstavlja del pustne tradicije.
Kurenti se bodo zdaj podali na preganjanje slabega in se bodo v času do 8. marca podali na pot do številnih znanih osebnosti; državnih politikov, županov in drugih, katerim bodo prenesli ptujsko poslanico in jih povabili na 51. Kurentovanje na Ptuju.
Sicer pa je kurentov skok tudi uradno naznanílo vedno bolj pestrega pustnega dogajanja na Ptuju in tudi v okolici. Tako smo lahko poleg polnočnega kurentovega skoka spremljali še dve originalni etnografski  zgodbi, ki sta se prav tako odvrteli na prelomu v svečnico. V Markovcih je pred občinsko zgradbo odjeknil 4. Bičev pok in uradno odprl fašenk v Markovcih, ki ga organizira Etnografsko društvo Korant Markovci, v Dornavi pa so zaorali 4. Prvo brazdo, katero organizira Turistično etnografsko društvo Lűkari Dornava, ki je združilo tradicionalne etnografske like oračev. Prvo brazdo so zaorali od gasilske dvorane v Mezgovcih ob Pesnici pa vse do občine Dornava in naznanili začetek pustnih dni.
Pustni dnevi pa so tisto, kar so obiskovalci Ptuja in okolice že nestrpno pričakovali. Od zdaj jih tudi uradno pričakujejo številne kulturne in zabavne prireditve, podroben etnografski program si lahko ogledate na www.kurentovanje.net, kjer bo kmalu objavljen tudi spremljevalni program v Karnevalski dvorani.
51. Kurentovanje na Ptuju: Kurent zlo odganja, čisto energijo naznanja!