27.decembra so na Kogu tradicionalno pripravili Spominski dan. Položili so venec k spomeniku talcem in pripravili kulturni program ter zaslužnim krajanom podelili priznanja:

Spominski dan je posvečen padlim Kogovčanom v 2.svetovni vojni.  Lani je minilo 82 let, ko so v Mariboru padli prvi domačini.  Tako    27. december kot  Spominski dan ni izbran naključno. Gre namreč za spomin na tragični dan leta 1941, ko so nemški agresorji v mariborskih zaporih ustrelili prve kogovske talce. V štirih letih je nastal dolg spisek imen ljudi s Koga, ki so izgubili življenje v drugi svetovni vojni. Vojna vihra je namreč predtem cvetoči Kog spremenila v požgane vasi, opustošila vinograde in gozdove ter vzela mnoga mlada življenja.

Še pred pričetkom slovesnosti ob Spominskem dnevu je delegacija položila vence pred spominska obeležja v centru kraja, nato pa je slovesnost, ki so se je udeležili župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, poslanec v DZ Andrej Kosi, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB, ter gostje in domačini, potekala v  dvorani Krajevne skupnosti na Kogu. Po himni, ki so jo odpeli Kogovski dečki je zbrane pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Kog Slavko Bedekovič, slavnostni govornik v nadaljevanju pa je bil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je med drugim spomnil na posebne dosežke Krajevne skupnosti Kog v zadnjih petih letih. Med temi so obnovljena Košarkina hiša, ki  kraju daje številne nove možnosti tako v smislu turizma kot druženja in prireditve; obnovljen vodovod, urejene ceste in urejeno pokopališče ter izgradnja širokopasovnega telekomunikacijskega omrežja. Spomnil je tudi, da je Turistična zveza Slovenije Kogu že leta 2015 namenila prvo mesto, kot najlepše urejenemu središču kraja, leta 2022 pa so v konkurenci slovenskih krajevnih središč osvojili tretje mesto.

Sledila je podelitev priznanj KS KOG, ki  so jih podelili predsednica Komisije za podelitev priznanj in odlikovanj  Mihaela Grlica, predsednik KS Slavko Bedekovič in župan občine Ormož Danijel Vrbnjak. SREBRNO plaketo je na predlog domačega Kulturnega in turističnega društva prejela Vokalna skupina Kogovski dečki, ki deluje pod vodstvom prof. Aleša Lubija. Priznanje so prejeli za bogat kulturni prispevek domačemu kraju in za  11 let delovanja. Čeprav se je večina Kogovskih dečkov v letih do danes razkropila po svetu, jih  korenine in pesem še vedno vračajo na Kog. Tako.  da vsako leto pripravijo  samostojni koncert, in tudi drugače veliko nastopajo tako v domačem kraju kot drugod po občini.   ZLATO plaketo so na predlog TKD Kog – Sekcije Kmečke žene podelil Marti Hlebec za dolgo in aktivno delo na vseh področjih društvenega življenja v kraju.  Bila je predsednica KO RK na Kogu in velikodušno skrbela za pomoči potrebnim. Danes deluje kot predsednica PZ DU Zarja Kog, aktivno pa  deluje v domačem TKD in sicer v Sekciji Kmečke žene. Je pobudnica prireditve Babičina kuhinja in v skrbi za ohranjanje kulinarične dediščine veliko prispeva k razvoju turizma in kulinarična razvajanja obiskovalcev Koga.  Sodelovala je pri pripravi etnološke razstave v Košarkini hiši, hiši, ki že sama po sebi pomeni biser arhitekturne dediščine kraja.

Na predlog Sveta Krajevne skupnosti pa so naziv »častni krajan« podelili Antonu Luskoviču. Tončeka Luskoviča poznamo kot ljubiteljskega zgodovinarja, znanega tako v domači občini kot v državi, ki je zgodovino Koga in pomembne osebnosti domačega Koga raziskal do podrobnosti, podatke pa iskal v številnih muzejskih arhivih tako v Sloveniji, kot v sosednji Avstriji.  Je avtor številnih člankov z zgodovinsko vsebino, urednik Turističnega vodnika, višek njegovih raziskovanj pa je domoljubna knjiga s 543 stranmi z enostavnim naslovom Kog. Je avtor številnih Zbornikov, ki opisujejo delovanje društev skozi zgodovino. Danes deluje kot predsednik DU Zarja Kog in kot dolgoletni urednik Kogovskih novic, ki so v letu 2023 doživele 45 let izhajanja.  Luskoviča sicer odlikujejo številna prostovoljna dela v domačem kraju, med drugimi je sooblikoval projekte za obnovo kulturnega doma na Kogu, raziskal zgodbo Košarkine hiše, poskrbel za temeljito obnovo kužnega znamenja sredi kraja in drugo. Trenutno na izdajo čaka njegova podrobna raziskava o življenju viničarjev na območju Koga.  Ker je Luskovič na dan slovesnosti bil v bolnišnici, je priznanje prevzel njegov sin,  je pa zbranim namenil pisno sporočilo oziroma zahvalo.

Po uradnem delu je sledil bogat kulturni program, ki je obiskovalce popeljal skozi vojni, povojni čas in sedanjost na Kogu, scenarij za proslavo je po zgodovinskih zapisih Antona Luskoviča pripravila znana kogovska učiteljica v pokoju Anica Pevec, ki je bila tudi režiserka prireditve.    Razen folklorne skupine Kog  so nastopili še Vokalna skupina Kogovski dečki, učenci domače Osnovne šole, večni dr.METLA, ki ga pooseblja Janko Klajnčar, glasbenica Darja Žganec Horvat ter recitator Joško Kolarič.  Program je povezovala Janja Hozner Borko, ki je ob klavirski spremljavi Darje Horvat Žganec tudi zapela.