Čeprav se je zima za smučišče Globoki klanec v Hranjigovcih poslovila, se člani Smučarskega kluba Sveti Tomaž že pripravljajo na naslednjo smučarsko sezono. Za potrebe umetnega zasneževanja so minuli teden zgradili dve (usedalnik in zbiralnik) od treh vodnih zajetij. Opravili so težaško delo:

Teren za zaključna dela so pripravljali (z leve): Franc Voršič, Janez Klemenčič, Ivan Grašič, Janko Petrena in Zoran Koprivec

Vztrajnim in požrtvovalnim članom SMUČARSKEGA KLUBA Sveti Tomaž je v januarju uspel »zgodovinski podvig«, smučišče GLOBOKI KLANEC so uspeli PRVIČ umetno zasnežiti. Na Gorenjskem so si sposodili visokotlačno črpalko, cevi, kable in vse potrebno, na vrhu hriba postavili montažni bazen z vodo, ki so jo vse dovolj mrzle noči vozili iz Lešniškega potoka v dolini. Na noč so običajno pripeljali okrog 140 kubikov vode in z enim naredili preko 300 kubikov snega. Upajo, da bo naslednjo zimo drugače, zato so kar takoj, ko se zemlja vsaj malo posušila ob Lešniškem potoku ne daleč od vznožja smučišča začeli z gradnjo usedalnika in zbiralnika vode s kapaciteto 32 kubikov. Tako v usedalnik kot v zbiralnik se bo voda stekala iz potoka s prostim padom, pojasni predsednik SK Sveti Tomaž Ivan Grašič. Bodo pa črpalke nameščene v zbiralniku, ki pa bo zgrajen tik ob vznožju smučišča in bo akumuliral do 500 kubikov vode. Od tam pa bodo potem črpalke vodo poganjale po že zgrajenem sistemu do snežnih topov. »To bo še eno večje delo«, doda Grašič, ki veselja ob skorajšnjem zaključku gradnje usedalnika in zbiralnika ni skrival. Namreč gradnja je bila težaška, kopati je bilo potrebno 5 metrov globoko, ves čas pa je bilo potrebno črpati podtalnico, ki je gradnjo precej ovirala. Zaključna dela, ki so predstavljala gradbišče spet zravnati s travnatim terenom so zaključili minuli četrtek.


Investicija je vredna blizu 20 tisoč evrov, s tem, da so večino dela opravili člani kluba sami. Po projektu podjetja HIDRA iz Maribora pa je zahtevnejša gradbena dela opravilo gradbeno podjetje MARIO SISTEM iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

PRVI umetni sneg za 20. obletnico

Smučarski klub Tomaž deluje od leta 1996. Takrat so v Hranjigovcih uredili tudi smučišče GLOBOKI KLANEC, ki pa je zaradi milih zim in premalo snega v teh letih le redko lahko obratovalo. V zadnjih letih so tako imeli okrog pet sezon, ko je smučišče delovalo približno teden dni. V 20-letni zgodovini smučišča pa sta bili dve sezoni takšni, da je smučišče lahko obratovalo več kot en mesec.
Kot je povedal predsednik SK Tomaž Ivan Grašič, mora biti vsaj 25-30 cm snega, da smučišče lahko uredijo, da je primerno za smučanje. Letos je snega bilo manj, a so ga z dodatnim zasneževanjem in z velikim trudom uredili ter razveselili smuke željne domačine. Smučišče je delovalo ob večerih, je osvetljeno, obratuje pa tudi vlečnica, ki je dolga 550 metrov in ima 40 dvojnih sider, kapaciteta vlečnice pa je 800 smučarjev na uro. Smučarjev tako ni manjkalo, kar pomeni tudi nekaj denarja za nove investicije. V Smučarskem klubu verjamejo, da bodo do prihodnje zime zgradili še zadnji potreben zbiralnik vode, ki bo omogočal nemoteno umetno zasneževanje smučišča.