Teden dni po vstopu Hrvaške v EU so slovesnost ob tem zgodovinskem dogodku pripravili tudi ob mejnem prehodu Preseka v občini Gornji Mihaljevec, ki meji na občino Središče ob Dravi. Tako kot povsod se je tudi na tej slovesnosti zbralo veliko prebivalcev ob meji – tako slovencev kot hrvatov:

Slovesnost se je začela z himnama obeh držav, nato pa je sledil simboličen prerez rampe, ki je pomenila carino med Slovenijo in Hrvaško. Za žago sta prijela načelnik občine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec in župan sosednje občine Središče ob Dravi Jurij Borko, ki ga je na dogodek pospremila godba na pihala Središče ob Dravi pod vodstvom Rada Munde.
Slovesnosti se je udeležilo kar nekaj tako hrvaških kot slovenskih politikov, med njimi je bil tudi ormoški podžupan in član Državnega sveta Slovenije Branko Šumenjak.

Na slovesnosti (z leve): Branko Šumenjak, podžupan občine Ormož; Jurij Borko, župan občine Središče ob Dravi in Goran Lovrec, načelnik občine Gornji Mihaljevec /Foto:Karolina Putarek

Sicer pa je bilo videti ogromno domačink v prelepih međimurskih narodnih nošah, ki so na slovesnost prinesle – po lepi međimurski navadi – vrsto domačih dobrot; kajti po uradnem delu je sledila tudi pogostitev za vse zbrane.
Zbrani so se namreč po simboličnem prerezu rampe v koloni odpravili v Kulturni dom na Preseki, kjer se je slovesnost nadaljevala. S svoji prisotnostjo pa so slovesnost s svojimi starodobnimi traktorji popestrili tudi člani Stayer cluba, ki so se na prizorišče odpravili (seveda) s svojimi prevoznimi sredstvi.

Na Preseki tik pred simboličnim prerezom rampe /Foto:Karolina Putarek