Danes obeležujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, v spomin na Maistra in na prevzem vojaške oblasti v Mariboru, ki je potekal pod njegovim vodstvom.

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem posredno zagotovil, da je štajerska metropola ostala slovenska. Čeprav je ta dan državni praznik, ni dela prost dan.

Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem.

Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.

V Ormožu bo nocoj (petek) v Domu kulture ob 18.00 uri VEČER, z naslovom “Od generala Maistra, Teritorialne obrambe, MSNZ do Slovenske vojske “. V okviru večera bo tudi slavnostni koncert Orkestra Slovenske vojske.
Prireditev organizirata občini ORMOŽ in SREDIŠČE OB DRAVI v sodelovanju z OZVVS ORMOŽ, DGM za Prlekijo in ZSČ ORMOŽ.
Vabljeni!