Društvo svetovalcev za telefonsko pomoč v stiski ČRIČEK ORMOŽ je danes v Ormožu organiziralo 30. srečanje članov Slovenske zveze društev za telefonsko pomoč v stiski. Zveza je 30 letnico delovanja sicer praznovala lani, a so srečanje zaradi epidemije prestavili na letos. S srečanjem pa je 20 let delovanja obeležilo tudi društvo ČRIČEK ORMOŽ.
Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski združuje pet društev: Društvo Klic upanja Celje, Društvo Tvoj telefon Postojna in Društvo svetovalcev Čriček Ormož (nastopajo kot Sopotnik) ter Društvo Zaupni telefon Zate, Ljubljana in Društvo Samarijan. Njihovi svetovalci 24 ur na dan in vse dni v tednu sprejemajo klice na enotno številko 116 123, ki je tudi vseevropska številka za pomoč ljudem v stiski. Skupno v društvih deluje okrog 300 prostovoljcev na treh telefonskih linijah.
Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa klicalcem zagotavlja občutek varnosti, zaradi katere lažje spregovorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Stiske ne poznajo let in z njimi se soočajo tako otroci in mladostniki kot starejši, je vodilo prostovoljcev, ki delujejo na telefonskih linijah za pomoč ljudem v stiski.

Zbrane v ormoškem Domu kulture je najprej pozdravila Nada Potočnjak – predsednica Društva svetovalcev za telefonsko pomoč v stiski ČRIČEK ORMOŽ in jim zaželela iskreno dobrodošlico. Potem je spregovoril Samo Babuder, predsednik Slovenske zveze društev za telefonsko pomoč v stiski, ki je dejal, da se svetovalci na Zaupnem telefonu povprečno pogovorijo z več kot 100 ljudmi dnevno, da so mesecih do danes opravili 33.000 pogovorov, povprečno pa vsak traja 22 minut ter da so v času največje koronakrize bili v veliko pomoč tudi NIJZ-ju. »Brezpogojno sprejmemo vsakega klicalca in prisluhnemo njegovi tožbi, še posebej pa smo pozorni na neizrečene stiske in strahove. Pri tem je pomemben dejavnik anonimnost,« je med drugim še dejal predsednik Samo Babuder.
Potem je zbrane pozdravil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in izrazil navdušenje nad srčnostjo prostovoljcev, ki se na tak način razdajajo za soljudi v duševnih stiskah. Zažel jim je prijeten dan ob obisku Ormoža in okolice.
Spregovorila je tudi dr. Cvijeta Pahljina, dolgoletna predsednica Slovenske zveze društev za telefonsko pomoč v stiski in ustanoviteljica Društva KLIC UPANJA Celje, ki je ob 20.letnici čestitala ormoškemu ČRIČKU in izrazila veselje nad današnjim številom prostovoljcev na telefonskih linijah za pomoč v stiski.
Pozneje so zbrani bili deležni dveh zanimivih predavanj. Zmago Godina – pastor in predsednik uprave Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji je spregovoril na temo »Človeška narava in potreba po druženju« v smislu, da je človek družabno bitje, in da je odnos z drugimi temelj človečnosti. Tihomir Odorčić, dr.med. iz Kočevaja pa je spregovoril na temo »Osamljen sredi množice«. Ljudje, ki so osamljeni, namreč po definiciji niso srečni. Samo včasih je lahko ljudem v zadovoljstvo, da so med drugimi ljudmi, a niso del njihovih dejavnosti. Zato izoliranost ni nujno tudi osamljenost. Medtem, ko je osamljenost vselej nujno tudi izoliranost in izključenost. In slednjim je treba pomagati…

Za popestritev dopoldanskega srečanja v Domu kulture je uvodoma poskrbela družinska mandolinska skupina AMOS, ki deluje pod vodstvom Ive Vnučec Grđan in kvartet FORGIVEN iz Slovenskih Konjic. Program je povezoval Peter Kirič.
Popoldan so si obiskovalci v okviru srečanja imeli možnost ogledati Ormož, se udeležiti degustacije v vinski kleti Puklavec Family Wines, ali si v Domu kulture ogledati fotografije ptic Marka Zabavnika. Srečanje so zaključili s podelitvijo priznanj zaslužnim članom posameznih društev in s štirimi delavnicami na temo »osamljenost«. Priznanja za delo na področju prostovoljstva na SOS telefonski liniji so prejeli: Društvo Čriček ob 20 letnici delovanja, Nadica Granduč, Cecelija Matjašič in Marta Peršak.

Mandolinska skupina AMOS
Člani društev STS


Župan Danijel Vrbnjak


Skrajno levo: Nada Potočnjak – predsednica Društva ČRIČEK


dr. Cvijeta Pahljina – nekdanja predsednica Zveze društev


Zmago Godina – predavatelj


Tihomir Odorčič – predavatelj


Kvartet FORGIVEN