V avtentičnem 100 let starem okolju Vinsko turistične kmetije Puklavec v Zasavcih je v soboto potekala predstavitev knjige oziroma pesniške zbirke Davorina Bešvirja z naslovom „100 gaziranih opic“. Davorin Bešvir je basist ormoške ska punk skupine PRIDIGARJI, knjiga pa je zbirka 100-tih besedil, ki jih je Davorin Bešvir napisal za Pridigarje in pred tem še za glasbeno skupino Gnile duše, ki je bila predhodnica Pridigarjev.
Knjiga „100 gaziranih opic“ je izšla pri Subkulturnem azilu – zavodu za umetniško produkcijo in založništvo iz Maribora. Prinaša pa predstavitev Bešvirjevega 30-letnega dela in ustvarjanja oziroma “144 strani napetega branja, 100 pesmi cvetočega komunizma Gnilih duš iz obdobja 1979-1983 in pesmi gnilega kapitalizma Pridigarjev od leta 1987 dalje; 50 mastnih štosov debelega patra Luka, ki so nastajali skozi vse obdobje.”, pravi avtor Davorin Bešvir
Knjiga je opemljena s kar 40-timi ilustracijami mojstrov morbidnosti, groze in absurda, kot so se poimenovali avtorji ilustracij: Said Bešlagić, Romeo Štrakl, Vitomir Kaučič in Igor Muršič; vsebuje pa tudi zbir Ormožanom dobro znanih lokalnih štosov, ki jih avtor imenuje „prilike o tem in onem“. Seštevek vseh prispevkov kar sam po sebi ponuja naslov 100 gaziranih opic, v katerem si bo, kot pravi avtor, “vsak bolnik lahko poiskal zdravilo za svojo bolezen”. V zbirki namreč najdete pesmi absurda, družbeno kritične, fanatične ali pobožne, mračnjaške in nazadnjaške in osebnoizpovedne. Avtor Davorin Bešvir pravi:

Besvir_pesmi

SLIKA 1: Davorin Bešvir – avtor knjige “100 gaziranih opic”
(Foto: Boštjan Najžar)

SLIKA 2: KTV ORMOŽ: Intervju
(Foto: Urška Maučič)

Izdajo knjige sta omogočila občina Ormož in center Mladinski Ormož.

Karolina Putarek