V okviru prireditev ob krajevnem prazniku KS ORMOŽ je Knjižnica »F.K.Meška« pripravila domoznanski večer »Ormož nekoč, danes in jutri«. Glede na letošnjo 50.obletnico delovanja OOZ ORMOŽ je bila tema večera »Obrtništvo nekoč, danes, jutri«. Pred publiko, ki so jo sestavljali nekaj sedanjih in nekdanjih obrtnikov oziroma podjetnikov ter zainteresirana javnost so sedli: podjetnika Davorin Korpar in Danilo Korotaj, nekdanji sekretar OOZ Anton Kirič, župan Danijel Vrbnjak in moderatorka, bibliotekarka Marijana Korotaj.

Skupaj so izpostavili ključne mejnike v polstoletni zgodovini obrtniškega povezovanja. Strinjali so se, da se obrtniki in podjetniki že od nekdaj borijo proti birokraciji, ki se z leti vse bolj razrašča. Trenutno je v Sloveniji 62 Območnih obrtnih zbornic, ki kljub prostovoljnemu članstvu še vedno povezuje okrog 25 tisoč članov. Že pred 50 leti je tudi ormoška bila ustanovljena z namenom, da bi obrtnikom pomagali na vse možne načine. In k temu cilju uspešno stremijo še danes.

”Od leta 1945 do leta 1967 je kot obrtnik bilo težko preživeti. Obrtniki niso imeli pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja. Na različnih obrtniških srečanjih se je nagovarjalo obrtnike, da se je treba povezovati v obrtnih združenjih. In tako se je leta 1969 v Sloveniji ustanovilo 12 obrtnih združenj, med temi je bilo tudi Ljutomersko združenje, v katerega so bili vključeni tudi ormoški obrtniki. A so se že leta 1974 osamosvojili in ustanovili Območno obrtniško združenje v Ormožu.
»Tako se je dvigoval naš ugled, naša organizacija je dobila moč. Naš namen je bil večati članstvo, saj smo s tem dobili še večjo moč,” je dejal dolgoletni sekretar OOZ ORMOŽ Anton Kirič, kar pa sta potrdila tudi prisotna najstarejša ormoška obrtnika v pokoju, Alojz Ivanuša in Jože Polajnko.
»Že takrat je bilo veliko zakonov, ki so omejevali obrt. Prav zbornica pa je bila tista, ki je v teku let poskrbela, da se je začela spreminjati zakonodaja«, je še dodal Kirič.

Obrtniki in podjetniki Zbornico potrebujejo, saj poleg zastopanja na državni in lokalni ravni opravlja številne druge pomembne naloge s področja svetovanja in izobraževanja. Zbrani so ugotavljali, da se Slovenija sooča s pomanjkanjem obrtnikov oziroma nekaterih poklicev: mizarjev, kovinarjev, gradbenikov, vodoinštalaterjev, kleparjev, krovcev, voznikov, varilcev in podobnih. Menijo, da so spremembe na področju izobraževanja mladih nujne.
Sicer pa se OOZ ORMOŽ trenutno ponaša z okrog 100 člani, pred meseci so v prostorih Doma društev skupaj s podjetjem OPSEN, na Ljutomerski cesti 30 odprli Coworking. »Coworking je sodoben način dela v skupnem prostoru, ki posameznikom in predvsem manjšim organizacijam omogoča, da si občasno ali stalno delijo prostor za delo. Vključijo se lahko iz različnih razlogov; če potrebujejo izmenjavo mnenj z ustvarjalci v drugih društvih, če potrebujejo zgolj prostor za delo ali prisotnost strokovnega svetovanja«, je pojasnil podjetnik Davorin Korpar in dodal, da pa se trenutno ukvarjajo z izdelavo skupne spletne strani, »Busines net Jeruzalem«, preko katere bo 13 ponudnikov, obrtnikov prodajalo svoje izdelke.

Izpostavili so tudi tesno sodelovanje z ormoško gimnazijo in splošno pomoč pri usmerjanju mladih v različne obrtniške poklice ter odlično sodelovanje s sedanjim občinskim vodstvom.

Malo gospodarstvo predstavlja več kot 99 odstotkov slovenskega gospodarstva

Malo gospodarstvo predstavlja več kot 99 odstotkov slovenskega gospodarstva: gre za več kot 117.000 poslovnih subjektov in skoraj 352.000 pri njih zaposlenih. Ustvarijo 68 odstotkov prihodkov in 65 odstotkov dodane vrednosti.