Društvo NAJPREJ SLOVENIJA, ki mu predseduje nepovezani poslanec Andrej Čuš (bivši član SDS), je minuli četrtek v Ormožu pripravilo “okroglo mizo” o prihodnosti življenja na podeželju. Govora je bilo o nedavnih odpuščanjih v Safilu, ormoški tovarni sladkorja, zaposlitvenih možnostih v okolišu in ostalih perečih vprašanjih v Spodnjem Podravju.

V sejni sobi Doma društev se je zbralo okrog 30 simpatizarjev, ki so z zanimanjem prisluhnili mlademu politiku, ki je uvodoma pojasnil zakaj se je kot politik odločil za samostojno pot. Pravi, da mu je bilo dovolj nenehnega pogrevanja tem, ki niso bistvene za obstoj in razvoj Slovenije ter da si želi moderne države, v kateri se bo vsak državljan veselil svoje prihodnosti. “Dovolj je delitve levo-desno, rdeči-črni, ker nam je vseeno, s katere strani se odpre hladilnik. Pomembno je, da je poln”, je pojasnil.

Ob Čušu sta sedela Mirko Kosi – predsednik UO Zadruge Kooperativa Kristal in predsednik ZPSPS, ki je predstavil prizadevanja Združenja oziroma Zadruge, da se v Sloveniji spet zažene pridelava sladkorne pese; in mladi kmet Zvonko Habjanič, ki je povedal, da je tudi stanje slovenskega kmetijstva alarmantno. Leta 2016 se je s kmetijsko pridelavo ukvarjalo 3,2 % kmetijskih gospodarstev manj kot v letu 2013. Trenutno je le 4 % mladih, ki gospodarijo na kmetijah in so mlajši od 35 let, kar 35 % pa jih je starejših od 65 let, je povedal, kar je zelo zaskrbljujoč podatek.

Med ostalimi razpravljalci so bili: Mojca Žnidarič,predsednica LO SMC, ki je povedala, da je med presežnimi delavci v Safilu 135 ljudi z območja Upravne enote Ormož, petnajst se jih je že prijavilo na Zavod za zaposlovanje. Nekateri so že našli nove službe, potrebe po delavcih iz Safila pa sta podala tudi Arcont iz Gornje Radgone in Carthago iz Odrancev, kjer potrebujejo 80 novih sodelavcev. Povedala pa je tudi, da bi se pripravljalna dela na hitri cesti naj začela sredi leta.
Miroslav Luci je izpostavil nekaj starih zamer oziroma krivic, ki so se mu zgodile kot kmetu; Dušan Gerlovič, organizator “Kajžarfesta”, je odločno proti razprodaji slovenske zemlje tujcem, in da bi občina Ormož morala pripraviti konkreten načrt dolgoročnega razvoja.

Beseda je tekla tudi o NMP Ormož-Ptuj, o neskladnem regionalnem razvoju, o turizmu, za katerega ne vemo, kako bi se ga šli, o mladih, ki odhajajo iz podeželskih krajev in podobno.

Več boste lahko izvedeli v oddaji UTRIP ORMOŽA, 23.marca; posnetek “okrogle mize” pa bo na sporedu KTV ORMOŽ v petek, 24.marca.

Andrej Čuš bo o težavah z odpuščanji v SAFILU, o nedorečenosti NMP na območju Ormoža in Ptuja, o sladkorni pesi in o “nesrečni” hitri cesti Ormož – Hajdina v ponedeljek spregovoril tudi v DZ, okrog 15.ure.