Folklorna skupina METLA, ki deluje znotraj TKD Miklavž pri Ormožu letos praznuje 10 obletnico. Jubilej so obeležili z velikim folklornim spektaklom na prostem in ga naslovili NITKE DESETIH LET.

FS Metla je z delovanjem začela 31.marca leta 2007. Danes skupina združuje 19 članov, in deluje pod vodstvom doktorice Leonide Novak. Iz skromno opremljene skupine, katere člane je združilo veselje do ljudskega plesa in petja; je v desetih letih postala ena vrhunskih tod okrog, ki dostojno predstavlja svoj domači kraj in domačo ljudsko kulturo, z dodobra raziskano ljudsko kulturo oblačenja:

Foto: Ciril Ambrož


Za Folkorno skupino METLA je vrsta nastopov, tako na domačih odrih kot v različnih krajih Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, ter Madžarske. Na leto imajo po 20 nastopov in pripravijo po 6 odrskih postavitev. In nastop ob obletnici je predstavljal plesne nitke desetih let ustvarjanja in vrhunske domiselnosti.

Svojo jubilejno prireditev so folkloristi skupine METLA popestrili z nastopi Folklornih skupin: Klasek iz OŠ Miklavž pri Ormožu, Leščeček KD Slavko Osterc Veržej in domače folklorne skupine Podkev, ter z nastopom priložnostnega pevskega zbora pod vodstvom Leona Laha.

Razen običajnih ljudskih plesov s katerimi se je Folklorna skupina METLA predstavila na jubilejni prireditvi, smo videli še vrsto plesov in slišali skladbe, ki so se zapisale v čas in gotovo predstavljajo del pestre folklorne dediščine. Tudi časa partizanstva in partizanskih pesmi so se spomnili.

Foto: Ciril Ambroz

Posebnost prireditve je bila tudi glasba in PLES tridesetih let prejšnjega stoletja. Na osnovi starih fotografij in raziskovanja virov, je skupina oblikovala tudi načrt za izdelavo kostumov, ki ponazarjajo oblačilni videz v letih 1935 – 1939. Mojstrsko je kostume sešila kar folkloristka skupine METLA Monika Kelemina.

Foto: Ciril Ambrož

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 13. julij 2017.