Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž so TRI izmed 23- tih občin širše Podravske regije, ki so pristopile k izvajanju aktivnosti za pripravo projektnega predloga »Samooskrba regije», koordinatorice Mariborske razvojne agencije. Tako je pred dnevi v Beli dvorani grajske pristave potekalo srečanje kmetijskih pridelovalcev s predstavniki Mariborske razvojne agencije, županov in pristojnih za kmetijsko politiko po občinah.
Gre za projekt Povečati stopnjo prehranske samooskrbe v Podravju, v katero bi se pridelovalci naj aktivno vključevali, žal pa jih je na srečanju bila le peščica, čeprav gre za pomemben projekt, ki bi se ga bilo dobrodošlo oprijeti z vsemi silami.

» Namen projekta je predvsem v povečanju stopnje lokalne samooskrbe, s podporo razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, izobraževanju, povezovanju pridelovalcev in potrošnikov, trženju in promociji s poudarkom na lokalnem prebivalstvu«, je poudarila koordinatorica projekta mag. Danijela Kocuvan in dodala, da je projekt bil – med potencialnimi odjemaci najprej predstavljen ravnateljem/ravnateljicam vrtcev in osnovnih šol ter dijaških domov. Nekatere od teh javnih ustanov se že sedaj trudijo otrokom in mladostnikom zagotoviti kakovostno hrano, vendar so z izvajanjem javnih naročil velikokrat primorane naročiti hrano z najnižjo ceno, ker drugače presežejo znesek, ki ga imajo na voljo za to.

S projektom » Povečati stopnjo prehranske samooskrbe v Podravju«, Mariborska razvojna agencija, v dogovoru s partnerji, načrtuje kandidirati na različne razpise za pridobitev evropskih sredstev, in na sploh poskrbeti za ozaveščanje uporabnikov oziroma kupcev.
Primer dobre prakse je z domače kmetije predstavila Hinka Hržič – poznavalka, sicer zaposlena na Kmetijski svetovalni službi Ormož:
Potem je sledila debata, in zaključek, da se je projekta vredno oprijeti, in da je potrebno stopiti skupaj, ter se primerno aktivirati.

Zbrani na predstavitvi projekta v Beli dvorani Grajske pristave:
DSCN2297[1]

DSCN2296[1]

mag.Danijela Kocuvan – koordinatorica projekta:DSCN2294[1]