Na pobudo in v organizaciji Silve Lorenčič, Zdenke Juršič in Milice Bombek, je danes popoldne v gostilni Prosnik potekalo srečanje nekoč zaposlenih v ormoškem hotelu. Od vsaj stotih, ki so v teku let na različnih delovnih mestih soustvarjali ponudbo hotela, se jih je zbralo šestdeset. Med temi so bili tudi holetska kuharica Micka Kosič (Ormož), natakarica Angela Cizerl (Mihovci) in ekonom Vekoslav Kumer (Trgovišče), ki se dobro spominjajo celo otvoritvene slovesnosti hotela in so orali ledino hotelske dejavnosti v Ormožu. »Gre za neverjetno zgodbo iz časov, ko je hotel bil poln gostov od blizu od daleč, ko se je vedelo, da ormoški hotel ponuja odlično hrano in postrežbo ter zabave do jutra«, so se spominjali in med zbranimi jih ni bilo malo, ki pravijo, da danes z velikim obžalovanjem hodijo mimo propadajoče zgradbe sredi mesta. Mnogi so bili del zgodbe deset, dvajset ali celo trideset let, in so kot zaposleni v hotelu preživeli svoja najbolj plodna delovna leta. Kot so povedali, je hotel svoja najboljša leta imel vse od odprtja leta 1969 do leta 1990 (beližijo tudi po 15 tisoč nočitev letno). Splošni krizni časi v naslednjih letih pa so kmalu načeli tako povpraševanje kot ponudbo. »Morda se bo našel kupec in ga obnovil, ter mu vdahnil življenje«, upajo ter dodajajo »težko pa, da bo hotel še kdaj postal to, kar je bil nekoč«.
»Spoštovani žalujoči«, je v svojem nagovoru zbrane pozdravil nekdanji ekonom Vekoslav Kumer in dodal: »Nekoč zaposleni v hotelu ORMOŽ z žalostjo spremljamo umiranje na obroke bisera sredi Ormoža. Nedopustno je, da žlahtna in promocijska vloga hotela v Ormožu dobiva tako žalosten konec. Ormož preveč izgublja, prav tako Prlekija in tukajšnji gostoljubni ljudje, ponosni na svoje prleške korenine…«

Hotelska zgradba sredi mesta »praznuje« letos 50 let
Ormoški hotel je zaprt že devet let in je naprodaj. Nazadnje je bil v lasti Investicijsko gradbenega podjetja Holermuos, ki je od junija 2016 v stečaju. Hotel je bil zgrajen v dveh fazah. Prva faza je bila zgrajena leta 1969 in obsega kaskadni del, gostilno z nadstropjem ter teraso. Druga faza, ki je bila zgrajena leta 1980 obsega gospodarski del, recepcijo ter spalni del v nadstropju in veliko restavracijo. Skupaj ima 4.127 m² površine in zemljišče v velikosti 3.625 m². Spadal je v kategorijo mestnih hotelov z dvema zvezdicama. Obsega gostinski lokal, recepcijo, spalni del s 66 ležišči v eno in dvoposteljnih sobah, (skupaj 36 sob), kuhinjo, veliko in malo restavracijo, banketno sobo, lovsko sobo, “ladjo” in zunanjo teraso. V celotnem objektu je na voljo 350 sedežev ter 45 sedežev na vrtu/terasi. V letu 2008 je bila v hotelu posodobljena in v celoti obnovljena kuhinja ter plinska instalacija, elektrika, vodovod, odtoki, talne in stenske obloge, vendar je zgradba danes potrebna še precejšnjih obnovitvenih del.

Ormoški hotel delo Plečnikovega nagrajenca Dušana Moškona
Hotel je bil zgrajen po načrtih arhitekta, domačina Dušana Moškona, ki je kot mestni arhitekt prav s prvo fazo gradnje hotela, leta 1969, začel spreminjati podobo mesta. Po njegovih načrtih so hotel leta 1980 tudi razširili, kar je arhitektu Moškonu skupaj z drugimi njegovimi projekti (avtobusna postaja, blagovnica, stanovanjski kompleks v Skolibrovi ulici, stanovanjska stavba z mestnimi vrati v centru mesta, Obrtniški dom, Veterinarska postaja in drugi) leta 1979 prineslo Plečnikovo nagrado za celovito urejanje Ormoža.

Ormoški hotel nekoč biser Ormoža
Kot je znano, je hotel v Ormožu pred tremi desetletji predstavljal biser Ormoža in je bil znan daleč naokoli, saj je bil središče mnogih prireditev in zabav z živo glasbo. Z zaprtjem hotela pred dobrimi devetimi leti je mesto izgubilo veliko več, kot si lahko predstavljamo. Morebitni gostje v Ormožu enostavno nimajo kje prespati. Na voljo je le še 12 postelj v gostišču Prosnik, kmalu jih je/bo še 32 v novem hostlu sredi mesta in še nekaj na turističnih kmetijah v okolici. (Na območju treh občin Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž se tako skupaj najde 285 postelj za turiste).


FOTOGRAFIJE 4x: ARHIV HOTELA

VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 4. APRILA 2019 OB 20.URI.